Scholen 10-05-2022 | Door Redactie

Drie vragen aan de nieuwe Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden

Drie vragen aan de nieuwe Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zet hij zich in voor meer leesplezier bij kinderen en voor de promotie van kinder- en jeugdboeken in binnen- en buitenland. Martijn van der Linden is de zesde Kinderboekenambassadeur van Nederland. Benieuwd wie hij is en wat zijn plannen zijn? Lees verder!

Van welke boeken kunnen mensen je kennen? En wat is kenmerkend voor jouw illustratiestijl?

Ik gebruik graag verschillende stijlen. Mijn illustraties kunnen surrealistische dierenportretten en landschappen in kleur zijn, zoals in Stem op de Okapi en de dichtbundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (beide geschreven door Edward van de Vendel). Maar ik maak ook humoristische zwart-wit tekeningen zoals in de Bob Popcorn-serie. Verder kunnen mensen me kennen van de speel-prentenboeken Tangramkat en Memorykonijn (beide geschreven door Maranke Rinck) of het jongerenboek Zonder Titel (auteur Erna Sassen).

Je boeken zijn veel bekroond: Gouden Penseel, Zilveren Penseel, Woutertje Pieterseprijs… Is het Kinderboekenambassadeurschap ook een bekroning? En wat ga je doen als Kinderboekenambassadeur?

Het ambassadeurschap voelt zeker als een bekroning, ook omdat ik de eerste illustrator ben die dit mag doen. Ik wil mensen bewuster maken van de functie en het belang van illustraties in kinderboeken. Illustraties kunnen kinderen verleiden tot het lezen van boeken. Dat begint al bij het omslag: dat bepaalt vaak of je zin hebt om het op te pakken of niet. Een illustratie heeft een directheid die het geschreven woord niet heeft. Dat is niet alleen bij jonge kinderen zo, maar bij alle leeftijden.

Mooie plannen! Hoe wil je dat aanpakken?

Ik zou graag een platform voor kinderboekillustraties opzetten en tentoonstellingen willen regelen. Om volwassenen te laten ervaren hoe belangrijk illustraties zijn bied ik bovendien een interactieve lezing aan, voor leesbevorderaars zoals docenten, leesconsulenten en leescoördinatoren. Benieuwd? Neem een kijkje op mijn profielpagina, daar staat wat de lezing inhoudt.

De Kinderboekenambassadeur wordt voor twee jaar aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de Schrijverscentrale, Stichting CPNB en het Kinderboekenmuseum. Wil je meer weten? Bezoek de site van de Kinderboekenambassadeur, Instagram of Facebook.

De jeugdbemiddelaars van De Schrijverscentrale kunnen je informeren over tarieven en beschikbaarheid van Martijn van der Linden.