Scholen 11-05-2022 | Door Redactie

Bezoek 'Stap op de Rode Loper'

Bezoek 'Stap op de Rode Loper'

De bemiddelaars van de Schrijvercentrale nemen zo nu en dan ook zelf eens poolshoogte bij de schrijversoptredens. Sayonara Stuttgard (Jeugdbemiddelaar) doet verslag van haar belevenissen bij Stap op de Rode Loper. Op deze dag vol workshops en optredens nemen schrijvers, rappers en dichters de VMBO-leerlingen mee in hun enthousiasme voor boeken, lezen en taal. 

Een paar weken geleden maakte ik de contracten aan voor Stap op de Rode Loper. Door het groot aantal auteurs die waren geboekt, de doelgroep – als oud-docent kan ik met het hand op mijn hart zeggen dat VMBO-leerlingen de leukste leerlingen zijn – en de locaties – Utreg, me stadsie – werd ik heel nieuwsgierig en vroeg ik aan de organisatie of ik een kijkje mocht nemen.

Ik ben in december begonnen als bemiddelaar bij de Schrijverscentrale en door de winterlockdown heb ik nog geen groepsbezoek meegemaakt. Stap op de Rode Loper was absoluut een perfecte eerste stap, wat was dat leuk! Ik begon in het Louis Hartlooper Complex met een klas van mijn oude stageplek Het Oosterlicht College in Nieuwegein. Margje Woodrow stal niet alleen de harten van de kinderen, maar ook die van mij. Ze vertelde sterke verhalen over haar middelbare schooltijd die ze koppelde aan haar boeken. Ik zat helemaal achteraan, als een echte oud-vmbo-leerling. Maar ik weet zeker dat er een paar oogjes zijn gaan glinsteren. Ze vertelde namelijk enthousiast over alle streken die ze heeft uitgehaald.

Daarna fietste ik naar Bibliotheek Utrecht om de bezoeken van Anna Woltz en Buddy Tegenbosch bij te wonen. De kinderen mochten Anna Woltz van alles vragen, waar ze eerlijk antwoord op gaf. Buddy Tegenbosch had de perfecte mix van humor en streng zijn, wat ik erg indrukwekkend vond. Na het bezoek aan de bieb, fietste ik naar het Centraal Museum, een andere mooie locaties. In de schrijfworkshop van Elten Kiene waren de leerlingen muisstil. Eén jongen had rode wangetjes van het pennen. Na de opdrachten kregen de leerlingen de opdracht om hun schrijfwerk in de binnenkant van hun zak te bewaren. Ik ben benieuwd hoeveel kiddo’s er nog regelmatig naar kijken, hopen en terugdenken aan deze dag.