Organisaties 25-02-2019 | Door Remco Scheenjes

Thomas Olde Heuvelt over horror in Nederland

Thomas Olde Heuvelt over horror in Nederland
Thomas Olde Heuvelt schrijft spannende boeken en brak in 2016 wereldwijd door met zijn horrorthriller HEX, die door Stephen King de hemel in werd geprezen. In 2019 schrijft hij op verzoek van de CPNB het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken (1-21 juni) en hij zal dan ook veelvuldig via De Schrijverscentrale op pad gaan. Reden voor ons om Thomas eens aan de tand te voelen.

Thomas, wat heeft je geïnspireerd bij het schrijven van het geschenk, Dolores Dolly Poppedijn?
Ik ben verzot op de lekker gemene en spannende verhalen van Roald Dahl, waarin ogenschijnlijk normale mensen extreme dingen doen. Dolores Dolly Poppedijn vertelt het verhaal van een vrouw die na de dood van haar baby Dolores steeds verder afglijdt naar de waanzin in haar poging haar baby te herscheppen.

Het is bovendien mijn ode aan het verhaal The Yellow Wallpaper van Charlotte Perkins Gilman uit 1892, wat mij betreft het beste korte verhaal ooit geschreven. Het is niet alleen één van de eerste werken van de feministische literatuur, dat door de waanzin van de vertelster kritiek leverde op de sociale onderdrukking van vrouwen in Amerika, maar ook een ijzersterke 'ghost story'. Verwacht in mijn geschenkboekje inktzwarte humor, een klassieke onbetrouwbare verteller en flink wat spanning!   

Je wordt wel gezien als de enige echte Nederlandse horrorauteur. Waarom denk je dat er zo weinig horrorschrijvers zijn in Nederland, terwijl thrillers wel heel goed verkopen?
Misschien heeft het te maken met de nuchtere, calvinistische volksaard van de Nederlanders. In de VS en Engeland is de literatuur over het algemeen meer ‘plot driven’, het verhaal staat dus voorop. Horrorverhalen hebben daar ook een lange traditie, denk aan Bram Stoker, Edgar Allan Poe en H.P. Lovecraft. HEX was dan ook eerder een succes in Amerika, maar wonderlijk genoeg heeft Nederland het boek daarna helemaal omarmd, er zijn hier 75.000 exemplaren verkocht. Je merkt dat ook bij ons horror langzaamaan meer mainstream is geworden, denk aan de populariteit van Oscar-winnaar Get Out en Netflix-series als Stranger Things en The Haunting of Hill House. Goed nieuws: van HEX zal een tv-serie worden gemaakt in Amerika, door de man achter It en The Conjuring, Gary Dauberman.

In mei verschijnt je nieuwe boek Echo, vertel daar eens wat over?
Het boek gaat over een Nederlandse bergbeklimmer van 27 die een ernstig ongeluk krijgt, waarbij zijn klimmaatje verongelukt. De bergbeklimmer is daarna niet meer dezelfde, hij raakt bezeten door de ziel van de berg. Een beetje zoals in The Exorcist, alleen dan met de kracht van de natuur in plaats van een demon. Ik hou ervan een twist te geven aan dit soort archetypische verhalen.

Verwacht in mijn geschenkboekje inktzwarte humor, een klassieke onbetrouwbare verteller en flink wat spanning!  Je bezoekt al tien jaar met grote regelmaat bibliotheken en scholen, hoe is dat ooit begonnen?
Tot mijn 25e heb ik altijd geleefd van mijn vaders erfenis, waardoor ik rustig kon schrijven. Toen het geld opraakte, heb ik een zelfontworpen brochure gestuurd naar de secties Nederlands en dat sloeg aan. Tussen 2009 en 2013 heb ik zeker tienduizend scholieren bezocht. En nog steeds ga ik graag naar scholen. 

Heb je een tip voor schrijvers die scholen bezoeken?
Gebruik de humor van de leerlingen. Ik maak samen met de leerlingen vaak een fictief personage van één van hen en bedenk dan samen een verhaal, met hun eigen fantasie en humor. Laat de leerlingen hun creativiteit omarmen, dat werkt veruit het best.

Wilt u Thomas Olde Heuvelt tijdens de Spannende Boeken Weken of in een andere periode? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.