Organisaties 19-10-2017 | Door Lonneke Bär

Schrijversbezoeken ongekend populair tijdens Kinderboekenweek 2017

Schrijversbezoeken ongekend populair tijdens Kinderboekenweek 2017
De afgelopen Kinderboekenweek was voor De Schrijverscentrale drukker dan ooit. We konden een recordaantal kinderboekenschrijvers en illustratoren op pad sturen. Met een tomeloos enthousiasme hebben zij het land doorkruist om ruim 65.000 kinderen te inspireren tot het lezen van boeken.

De Kinderboekenweek was een groot succes. Er zijn via De Schrijverscentrale 690 schrijversbezoeken afgelegd door 173 verschillende schrijvers op scholen, in bibliotheken en in boekhandels. Ter vergelijking: in 2016 waren dat er 650 door 160 schrijvers en in 2015 gingen 148 auteurs 631 keer op pad. De afgelopen Kinderboekenweek hadden ruim 65.000 kinderen het geluk om op een bijzondere en persoonlijke manier een schrijver te ontmoeten.

Griezelen

De populariteit van het thema Griezelen zal zeker hebben bijgedragen aan het de groei van het aantal schrijversbezoeken in de klas. Door actief met de kinderen aan de slag te gaan verkleinen de schrijvers de afstand tot het boek. Verhalen, en zeker griezelverhalen, spreken tot hun verbeelding en openen nieuwe werelden. In de bovenbouw van de Montessorischool Maas en Waal in Amsterdam trok schrijver Anna van Praag de kinderen fluisterend in haar verhaal en bracht ze naar een stille plek waar ze zelf een griezelige gebeurtenis mochten bedenken. Om daar vervolgens een verhaal over te schrijven of een tekening van te maken. 'Zowel leerkrachten als leerlingen waren erg enthousiast. De kinderen lezen griezelverhalen nu misschien wel anders, omdat ze zelf hebben ervaren hoe ze bedacht kunnen worden,' aldus een van de leerkrachten na afloop. Anna van Praag: 'Al is er maar één kind dat meer gaat lezen, dan is mijn missie geslaagd.' 

Staking

Een extra uitdaging voor De Schrijverscentrale vormde de landelijke basisschoolstaking op 5 oktober, een van de drukste dagen van de Kinderboekenweek. Zodra De Schrijverscentrale hiervan op de hoogte was, zijn alle zeilen bijgezet om in overleg met de auteurs en de organisaties de 94 afspraken die voor die dag geboekt stonden te verplaatsen. Dat is naar tevredenheid van alle betrokkenen gelukt. Geen enkele auteur stond die dag voor een dichte school, en vrijwel alle scholen hebben uiteindelijk voor de herfstvakantie nog een schrijver op bezoek gehad.

Leesplezier

'We kijken terug op een succesvolle campagne. De kracht van de Kinderboekenweek is dat het leesplezier voor kinderen voorop wordt gesteld. En daar is het ons om te doen,' aldus Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale.

Lees hier een aanstekelijk sfeerverslag van het bezoek dat de makers van het Kinderboekenweekgeschenk Janneke Schotveld en Annet Schaap brachten aan een boekhandel.