Organisaties - Scholen 19-05-2020 | Door Redactie

Schrijver op je scherm: even naar Kuala Lumpur

Schrijver op je scherm: even naar Kuala Lumpur

Normaal gesproken gaan Nederlandse schrijvers door het hele land op pad om bezoek te brengen aan hun lezerspubliek. Maar er zijn natuurlijk ook buiten Nederland lezers die een auteur willen ontmoeten. En andersom zijn er ook Nederlandse auteurs die in het buitenland wonen en graag in contact komen met hun publiek. De startup Schrijver op je scherm – aanbod dat uit noodzaak is ontstaan – kan hier óók na de coronacrisis een antwoord op zijn. Gideon Samson heeft al mogen proeven – hij ging ‘op bezoek’ in Kuala Lumpur, want de leerlingen van de Nederlandse school Language One in Maleisië wilden ook wel eens zo’n Gouden Griffel van dichtbij bekijken...

 

‘Hallo? Kan iedereen mij verstaan?’

Ik klink als een teamleider in coronatijd bij aanvang van de zoveelste Zoommeeting, maar ik ben – godzijdank – nog altijd schrijver. In Maleisië gaan de duimen omhoog: ze kunnen me verstaan. Mijn allereerste digitale lezing ooit kan beginnen.
Ik hou van praten. Niet altijd (als ik schrijf wil ik stilte) maar wanneer ik voor een klas sta en over mezelf en m’n boeken vertel, geniet ik daarvan. Ik hou ook van gesprekken met kinderen, met jongeren, met PABO-studenten of met leerkrachten. Het hele jaar door ontmoet ik lezers op scholen en in bibliotheken, en in de loop der tijd is dat een wezenlijk en onmisbaar onderdeel van mijn schrijverschap geworden.

We hadden een heus gesprek met elkaar, en toen ik plots bedacht dat ik iets wilde laten zien wat ik niet had klaargelegd, rende ik even weg van het scherm om het te gaan halen

Nu kan het even niet, dacht ik, en ‘even’ leek steeds langer te gaan duren. Toen de coronamaatregelen werden ingevoerd, zag ik samen met vele kinderboekencollega’s hoe de optredens in rap tempo verdampten. Gemaakte afspraken werden geannuleerd en nieuwe bleven logischerwijs uit. Maar De Schrijverscentrale zat ondertussen niet stil. In allerijl werd het initiatief Schrijver op je scherm bedacht en gelanceerd, en zo kwam het dat ik op de laatste zaterdag van april in de vroege ochtend (of late middag, het hangt er maar net van af aan welke kant van de verbinding je rekent) een lezing gaf voor de leerlingen van de Nederlandse school in Kuala Lumpur.

De eerste vijf minuten voelden ietwat onwennig, maar daarna werd het – al zeg ik het zelf – een bijzonder vrolijk en geweldig fijn uurtje. Ik vertelde over mijn werk en mijn schrijverschap, las voor uit mijn boeken en ook met een scherm ertussen waren interactie en spontaniteit prima mogelijk. Van tevoren had ik de lichte angst voor louter ‘eenrichtingsverkeer’, maar die bleek dus niet terecht. We hadden een heus gesprek met elkaar, en toen ik plots bedacht dat ik iets wilde laten zien wat ik niet had klaargelegd, rende ik even weg van het scherm om het te gaan halen. Dat kon dus ook gewoon.

Een schrijver op een scherm is anders dan een schrijver in een klaslokaal. Maar het is nog steeds diezelfde schrijver. Een uur lang was ik virtueel aanwezig in allerlei Maleisische kamers, voor even was ik bij al die kinderen thuis. Toen het bezoek erop zat, zwaaiden we vrolijk naar elkaar.

 

Meer weten over ons online aanbod? Kijk hier voor meer informatie over Schrijver op je scherm. Interesse in een (online) bezoek van Gideon Samson? Kijk op zijn auteursprofiel voor meer informatie.