Organisaties 27-11-2017 | Door Hymne Mos

Onderzoek: Poëzie ligt voor het oprapen

Onderzoek: Poëzie ligt voor het oprapen
Hoe, en in welke mate, komen Nederlanders eigenlijk in aanraking met poëzie? Een interessante vraag die Kila van der Starre stelde in haar promotieonderzoek Poëzie in Nederland.

De belangrijkste conclusie: hoewel poëzie vaak gezien wordt als een ‘klein’ genre, neemt maar liefst 97% van de volwassen Nederlanders wel eens poëzie tot zich. Soms zoekt men poëzie bewust op, maar vaak komt men het spontaan tegen. Bijvoorbeeld op evenementen en speciale gelegenheden, via social media, of gewoon in de openbare ruimte. Uit het onderzoek van Van der Starre blijkt dat juist het spontaan tegenkomen van poëzie erg gewaardeerd wordt.

Smaakt naar meer

In aanraking komen met poëzie smaakt bovendien naar meer: bij meer dan de helft van de mensen wakkert het de interesse aan. Ook is er een grote groep die actief op zoek gaat naar poëzie, het leest, schrijft en deelt. Deelnemers van het onderzoek lieten weten dat ze door poëzie geraakt of aan het denken gezet willen worden. Dit gevoel werd na een ‘ontmoeting’ met poëzie alleen nog maar versterkt.

Boek een Dichter met korting

Een zeer goede reden dus om nog snel een of meer dichters met korting te boeken voor de Poëzieweek! Bij dit speciale Poëzieweektarief van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale krijgt u een korting van € 50 tot € 150 op een dichtersbezoek, afhankelijk van de dichter van uw keuze en voor scholen het aantal klassen dat de dichter bezoekt. De korting geldt voor alle optredens en workshops die plaatsvinden van 8 januari t/m 31 januari. Voor het gereduceerde tarief geldt: op = op, dus boek snel! De Schrijverscentrale is cultuurkaartparticipant. 

Het hele onderzoek kunt u hier lezen.

Foto: Het Tuinfeest, Deventer. Op de foto: Ester Naomi Perquin.