Organisaties 19-10-2017 | Door Hymne Mos

Het boek laten leven: de Kinderboekenweek van Schotveld & Schaap

Het boek laten leven: de Kinderboekenweek van Schotveld & Schaap
Het Superjuffenlied, de Griezeldierenquiz en het Kinderboekweekgeschenk Kattensoep stonden op het programma in boekhandel Van Stockum in Leiden tijdens het bezoek van Janneke Schotveld en Annet Schaap op 6 oktober.

Elke dag een bezoek tijdens de Kinderboekenweek; hun drukke tourschema geeft aan hoe populair ze samen zijn. Janneke Schotveld schreef het Kinderboekenweekgeschenk en Annet Schaap illustreerde het. ‘De firma Schotveld en Schaap’ toerde dit jaar tijdens de Kinderboekenweek door het hele land. Terwijl Janneke de kinderen voorlas, maakte Annet ter plekke de illustraties.  

Bewondering


De kinderen zaten op het puntje van hun stoel in de middeleeuwse kelder van de boekhandel in Leiden. Terwijl Janneke hen voorlas, kwam op de flipover het hele verhaal langzaam in tekeningen tot stand. De illustraties die Annet ter plekke maakte, wekten veel bewondering bij de kinderen: ‘Wow, wat kan jij goed tekenen zeg!’ klonk het al snel. Ook alle dieren uit de Griezelquiz kwamen in de tekeningen tot leven. Als kers op de taart mochten de gemaakte tekeningen mee naar school om ze daar in te kleuren. 
 

Meerwaarde


Niet alleen verlevendigen de illustraties het voorlezen, de kinderen zien ook dat ze er niet zomaar zijn, maar langzaam door een illustrator worden gemaakt. Annet: ‘Doordat ik kan tekenen tijdens het voorlezen, gaat het boek bij de kinderen leven en zien ze mij als tekenaar echt aan het werk. Dat maakt onze samenwerking zo geslaagd en ontzettend leuk om te doen.’ Het enthousiasme van de kinderen liet nog maar eens zien hoe succesvol die samenwerking is. Dat ze de kinderen in het echt zien en merken hoeveel ze aan hun boeken beleven, is voor beiden een grote meerwaarde van een auteursbezoek.
 

Primeur


Voor Van Stockum was het duobezoek een primeur: ‘Deze Kinderboekenweek besloten we voor het eerst een klas uit te nodigen voor een voordracht van een jeugdauteur,’ aldus Rutger van der Heijden van Van Stockum. ‘Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!’ Waar normaal auteurs voor volwassenen de kelder vullen, stond deze nu vol met grote stapels Superjuffie, inclusief versiering in het griezelthema. De kinderen kregen tot slot allemaal het boekje Kattensoep mee om thuis verder te griezelen, mét een persoonlijk tekeningetje van Annet.

Ook een kinderboekenauteur of -illustrator uitnodigen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.