Organisaties 7-06-2018 | Door Noémi Prent

Eindelijk: Nederland heeft een Kinderboekenambassade

Eindelijk: Nederland heeft een Kinderboekenambassade

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag opent op 10 juni de eerste Nederlandse Kinderboekenambassade. ‘Kinderboekenambassadeux’ Hans en Monique Hagen hopen dat dit dé plek wordt waar lezers de magie van verhalen met elkaar kunnen delen.

Het doel van de Kinderboekenambassade is om ervoor te zorgen dat iedereen Kinderboekenambassadeur wordt van zijn of haar lievelingskinderboek. Op de Kinderboekenambassade kun kinderen en volwassen in een mini-filmpje vastleggen waarom ze dat boek leuk, grappig, spannend, interessant en/of belangrijk vinden. Het filmpje kan vervolgens geplaatst worden op Kinderboekenambassadeur.nl om zo anderen enthousiast te maken het boek te gaan lezen. En om het officieel te maken, krijg je een paspoort met stempel als bevestiging dat je ambassadeur bent van dit hele bijzondere boek.


Crowdfunding

Het duurde even voordat Hans en Monique de juiste locatie hadden gevonden, maar dat die nu gerealiseerd is in het Kinderboekenmuseum in ambassadestad Den Haag lijkt niet meer dan logisch. De Kinderboekenambassade kan gefinancierd worden dankzij Stichting Lezen, het Nederlandse Letterenfonds, het Kinderboekenmuseum en tal van andere sponsoren. Maar zonder de bijzondere crowdfundingscampagne van de ‘Kinderboekenambassadeux’ was het zeker niet gelukt. Dankzij de vele donaties die in het kader van deze campagne gedaan zijn is hun grote wens werkelijkheid geworden.  

Kinderboekenambassadeux

Hans en Monique mogen zichzelf Kinderboekenambassadeurs noemen voor de periode 2017-2019, daarna wordt het stokje doorgegeven aan iemand anders. Het doel van deze functie is om aandacht te vragen voor boeken en te benadrukken dat (voor)lezen het verschil kan maken in jonge levens.

Bekijk hier het filmpje over de zoektocht naar de locatie:
 


Bekijk hier het filmpje over de crowdfundingscampagne:

 


De Kinderboekenambassade wordt op 10 juni feestelijk geopend in Den Haag.
\"\"

Illustratie: Philip Hopman