Organisaties 11-10-2018 | Door Lonneke Bär

De Schrijverscentrale op Buchmesse genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

De Schrijverscentrale op Buchmesse genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

De organisatie van de Astrid Lindgren Memorial Award heeft op de Frankfurter Buchmesse De Schrijverscentrale genomineerd voor deze prestigieuze prijs in de categorie leesbevorderende instelling. De prijs, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, in de geest van Astrid Lindgren’ en wil de interesse in kinder- en jeugdliteratuur vergroten en wereldwijd het recht van kinderen op toegang tot cultuur bevorderen.

De Auteursbond had eerder dit voorjaar De Schrijverscentrale al voorgedragen voor nominatie. Uit het juryrapport van de Auteursbond/alma: ‘De Schrijverscentrale is voorgedragen omdat zij een onmisbare plaats inneemt in de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur door het organiseren van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen, bibliotheken en andere instellingen. Hiermee maken ze verhalen en literatuur zichtbaar en toegankelijk voor iedereen, hebben ze een positieve invloed op talentontwikkeling en een divers cultureel landschap.’ 

‘Kroon op ons werk’

Directeur Anne Zeegers: “We zijn ongelooflijk trots op deze nominatie, we vieren dit jaar ons vijftigjarig bestaan en dit is een prachtige kroon op ons werk. Van de 5000 schrijversbezoeken die we jaarlijks verzorgen, is 35% bestemd voor basisschoolleerlingen. Daar begint het lezen en dat is dus een belangrijke doelgroep. Het aantal schrijvers dat middelbare scholen bezoekt vormt 22% van het totaal en dat aantal groeit. En terecht! Uit recent onderzoek naar de opbrengst van schrijversbezoek in primair en voortgezet onderwijs blijkt dat een schrijver in de klas een geweldig positieve impact heeft op leesplezier. ”

Astrid Lindgren Memorial Award

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is een internationale kinderliteratuurprijs ingesteld door de Zweedse overheid. De ALMA wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver, illustrator, verhalenverteller of leesbevorderende instelling of persoon. Het werk moet van de hoogste kwaliteit zijn en in de geest van Astrid Lindgren gemaakt. De kandidaten worden voorgedragen door internationale organisaties die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. De Auteursbond (de beroepsvereniging voor schrijvers en vertalers) is één van de nominerende instanties in Nederland.

De prijs wordt op 2 april 2019 in Stockholm uitgereikt.