Scholen - Organisaties - Auteurs 20-05-2019 | Door Mance Spoorenberg

De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2020

De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2020

De Schrijverscentrale is verheugd met haar nominatie voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2020. De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale, net als in 2018, voorgedragen voor deze prestigieuze prijs, die internationaal de enorme waarde van kinder- en jeugdliteratuur onder de aandacht brengt.

De nominatie van De Schrijverscentrale valt in de categorie leesbevorderende instelling. De
Auteursbond verklaart in het nominatiebericht: “Het contact tussen auteurs en lezers, vooral auteurs en kinderen is van wezenlijk belang voor cultuureducatie. Door de organisatie van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen en andere instellingen is De Schrijverscentrale onmisbaar bij de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur. Een instituut als de Schrijverscentrale is uniek in de wereld.”

Directeur Anne Zeegers: “We zijn ongelooflijk trots op de voordracht door de Auteursbond. Deze nominatie volgt bovendien kort op het positieve advies van de Raad van Cultuur om ons meer geld toe te kennen voor de periode 2021-2024. Beide berichten onderstrepen het belang van ons werk voor de leesbevordering. De Schrijverscentrale maakt al 50 jaar ontmoetingen tussen schrijvers en hun publiek mogelijk. Met het bemiddelen van jaarlijks 5000 schrijversbezoeken bereiken wij meer dan 400.000 mensen, waarvan 260.000 kinderen en jongeren. De nominatie en het positieve advies zijn een kroon op ons werk.”

Een instituut als de Schrijverscentrale is uniek in de wereld

Ontmoetingen met schrijvers
De Schrijverscentrale is het centrale aanspreekpunt voor advies en bemiddeling bij schrijversbezoeken in Nederland. Jaarlijks brengen via De Schrijverscentrale meer dan 750 verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs, dichters, illustratoren en spoken word-artiesten een bezoek aan o.a. scholen, boekhandels, bibliotheken en festivals. De Schrijverscentrale stelt zich ten doel het lezen te bevorderen en verhalen en literatuur voor iedereen zichtbaar en toegankelijk te maken.

Astrid Lindgren Memorial Award
De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is een internationale kinderliteratuurprijs ingesteld door de Zweedse overheid. De ALMA wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver, illustrator, verhalenverteller of leesbevorderende instelling of persoon. Het werk moet van de hoogste kwaliteit zijn, in de geest van Astrid Lindgren. De kandidaten worden voorgedragen door organisaties wereldwijd die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur. De Auteursbond (de beroepsvereniging voor schrijvers en vertalers) is één van de nominerende instanties in Nederland.