Scholen - Organisaties - Auteurs 19-03-2020 | Door Redactie

Corona-geste: Passionate Bulkboek betaalt schrijvers en artiesten door

Corona-geste: Passionate Bulkboek betaalt schrijvers en artiesten door

Literair-educatieve organisatie Passionate Bulkboek gaat schrijvers en artiesten gewoon doorbetalen. Dit heeft de organisatie besloten nu juist deze groep door de financiële gevolgen van het coronavirus getroffen dreigt te worden. Passionate Bulkboek wil hiermee haar solidariteit met auteurs tonen, omdat zij het hart van de Nederlandse literatuur vormen. De Schrijverscentrale, die bemiddelt bij schrijversactiviteiten, is verheugd over dit geweldig genereuze gebaar. Wij roepen andere organisaties die de geplande schrijversactiviteiten al begroot hadden en niet kunnen verplaatsen op om solidair te zijn met de schrijvers en dit voorbeeld te volgen.

‘Schrijvers hebben gerekend op de inkomsten uit de lezingen en workshops die voor de komend maanden gepland staan. Dit soort initiatieven helpt enorm als steun in de rug’, aldus Anne Zeegers, directeur De Schrijverscentrale. Eerder al maakte De Schrijverscentrale bekend organisatoren die bereid zijn alvast een deel van het honorarium als voorschot te willen betalen geen bemiddelingskosten in rekening te brengen. Hier leest u meer over onze maatregelen omtrent auteurslezingen.

Het besluit van Passionate Bulkboek heeft in ieder geval betrekking op alle evenementen, workshops en gastlessen van auteurs op scholen tot aan de zomervakantie. Over de periode vanaf september zal de organisatie later een besluit nemen. Passionate Bulkboek wil alle betrokken schrijvers en uitvoerende artiesten gelijk behandelen en volledig betalen, ook als bepaalde workshops, evenementen of gastlessen onverhoopt niet door kunnen gaan.

Het eerste evenement dat Passionate Bulkboek heeft moeten schrappen is de slotdag van de literaire jongerenprijs De Inktaap, die aanstaande maandag in de Doelen te Rotterdam zou plaatsvinden. Binnenkort zal de organisatie een beslissing moeten nemen voor de tien voorronden in Nederland en Vlaanderen van de schrijfwedstrijd Write Now!, die in de periode eind april tot half mei gepland staan. Begin juni staat vervolgens de Dag van de Jonge Jury in Tivoli Vredenburg te Utrecht op het programma.

Daarnaast ondersteunt de organisatie sinds de sluiting van de scholen docenten extra waar mogelijk. Naast het reguliere gratis lesmateriaal – zoals voor leesbevorderingsprogramma Jonge Jury en behorend bij de gastlessen van de verhalenwedstrijd Er Was Eens - worden onder meer de geplande gastlessen met auteurs audiovisueel en met gebruik van de digitale applicaties aangeboden.

Foto: Uitreiking van De Inktaap 2019 in de Doelen te Rotterdam. Fotografie: Marco de Swart.