Organisaties 3-08-2017 | Door Lonneke Bär

Boekentherapie op de Parade

Boekentherapie op de Parade
In de categorie: wat kun je een schrijver nog meer laten doen dan voorlezen, was de Boekentherapie op de afgelopen Parade in Den Haag en Utrecht een inspirerend voorbeeld. De Schrijverscentrale sprak met bedenker en boekentherapeut Helena Hilgerdenaar over schrijvers, hun kwalen en genezende boeken.

Boekentherapie was een literair programma waarbij het publiek op informatieve en humorvolle wijze ‘therapeutisch’ aan de hand werd genomen binnen de letteren. Boeken als medicijn voor de diverse ongemakken in het leven, maar bovenal als middel voor een gelukkig bestaan.

Doos tissues

Elke voorstelling lag er een andere schrijver bij Helena Hilgerdenaar, bedenker en boekenthearapeut, op de bank: “Het idee is dat je voor elke kwaal een boek hebt dat je kan helpen genezen. Heb je last van pessimisme? Lees dan Robinson Crusoë. De schrijver ligt bij mij op de bank en is ‘in therapie’. We praten over welke romans hem door zijn leven hebben gesleept. Uiteraard staat er een doos tissues klaar. En het publiek kijkt naar ons gesprek.” Enkele schrijvers die meededen: Peter Buwalda, Francine Oomen, Henk van Straten, Hanneke Groenteman, Jan van Mersbergen, Ingmar Heytze en Christine Otten.

Dit is wel de allerleukste therapievorm die er is: boekentherapie! - Francine Oomen

Hilarisch

In eerste instantie was Helena bang dat mensen dachten het te serieus was, dat er daarom niemand op af zou komen. Maar dat bleek niet nodig. “Mensen vonden het heel gezellig. Sommige avonden waren hilarisch, het is natuurlijk ook grappig bedoeld.” Toch was het af en toe lastig om publiek te trekken. “Ik merkte dat mensen vooral op de grote namen afkwamen. En dat de meesten echte literatuurliefhebbers zijn. De mensen die vooral voor de lol op de Parade komen zullen hier niet zo snel naar binnen lopen.”

Viersterrenrecensie

Toch was het een groot succes. “Ik kreeg een viersterrenrecensie in de krant. Het publiek was ook heel enthousiast, het sloeg echt aan. En de schrijvers vonden het ook geweldig. Ze vonden het vooral leuk omdat het zo anders is dan gewone lezingen. Het is een mooie mix op het snijvlak van theater, literatuur en schrijversinterview.”  

Ik had een geweldig leuke avond in die tent. Met stortregens op het dak, omringd door boeken en lezers en een geweldige therapeut aan mijn zij - Ingmar Heytze


Oftewel: hoe een niet-literair festival een inspirerende vorm heeft gevonden om schrijvers live een plek te geven. Het geeft maar weer eens aan dat schrijvers flexibel en multi-inzetbaar zijn.