Organisaties 25-02-2019 | Door Redactie

‘Boek een dichter’ zorgt voor record dichtersoptredens

‘Boek een dichter’ zorgt voor record dichtersoptredens

Voor en tijdens de Poëzieweek, van 1 januari tot en met 6 februari 2019, vond het recordaantal van 137 dichtersoptredens plaats door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. De dichters zijn geboekt via de actie ‘Boek een dichter’, die voor de zesde keer werd georganiseerd door De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds.

Het hoogste aantal aanvragen werd gedaan door bibliotheken (43), literaire organisaties (36) en het onderwijs (31). Het recordaantal van 137 optredens werd verzorgd door 67 verschillende dichters, onder wie Tsead Bruinja, Radna Fabias, Maarten van der Graaff, Ingmar Heytze, Tjitske Jansen, Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou.

Met de actie ‘Boek een dichter’ willen De Schrijverscentrale en het Letterenfonds een structurele stimulans geven aan het bereik van poëzie, met name onder jongeren.

Twee voorbeelden
De leerlingen uit 4 havo en 4 vwo van het Huygens College in Heerhugowaard schreven voor het project ‘Poëzie in portret’ een gedicht over hun ouders. Het resultaat werd gebundeld in een dichtbundel en geschonken aan Tjitske Jansen die op 5 februari een bezoek bracht aan de school om voor te lezen uit eigen werk én uit het werk van de leerlingen.

Traditiegetrouw deed ook Borne mee om poëzie speciaal onder de aandacht te brengen. Alle inwoners van Borne werden uitgenodigd om een gedicht te schrijven voor de bundel Borne doet poëzie. Deze bundel met de tien beste gedichten werd gepresenteerd op 31 januari in het Kulturhus. Hoofdgast was Radna Fabias, zij las voor uit haar bekroonde debuutbundel Habitus.

Eerdere edities
De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde in 2014 met 72 optredens voor een toename van 15% van het aantal voordrachten rond de Poëzieweek; ook daarna zette de groei door. De zesde editie van de ‘Boek een dichter’-actie, spant de kroon met 137 optredens: een verdubbeling van het aantal dichtersoptredens in vergelijking met 2013, het jaar voordat ‘Boek een dichter’ begon. Ook steeg dit jaar het aantal optredens op scholen met 15% ten opzichte van de vorige editie.

De actie ‘Boek een dichter’ haakt aan bij de Poëzieweek, die ieder jaar door de CPNB wordt georganiseerd in samenwerking met vele partners.

Fotocredits: Radna Fabias (foto: Wouter le Duc) & Tjitske Jansen (foto: Koos Breukel)