Organisaties 12-02-2019 | Door Anna Woltz

Anna Woltz: 'Laat de Kinderboekenweek beginnen!'

Anna Woltz: 'Laat de Kinderboekenweek beginnen!'

Anna Woltz schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Via De Schrijverscentrale trekt ze tijdens de Kinderboekenweek door het hele land. Voor ons blogde Anna over haar liefde voor het vertellen voor verhalen. Hoe zien haar schrijversbezoeken eruit?

Anna's blog:


Het kinderboekenweekgeschenk is klaar. Laat de Kinderboekenweek beginnen!

Maandenlang werkte ik in het diepste geheim aan het geschenk. Tegen vrienden zei ik dat ik aan ‘een nieuw boek’ bezig was, maar ik moest zwijgen over de hardste deadline ooit, het feit dat ik precies 96 pagina’s had om te vullen en het onwerkelijke gevoel dat je krijgt wanneer je weet dat elk woord dat je typt straks in meer-dan-300.000-voud gedrukt zal worden.

Ik vind kinderen zo’n geweldig publiek. Grote mensen zijn soms saai, kleine mensen zijn dat nooit


En nu kan ik niet wachten tot het oktober is, tot ik mag beginnen aan die marathon door het hele land langs boekwinkels en bibliotheken en scholen. Ik ben elk jaar zo’n veertig tot zestig dagen op pad voor De Schrijverscentrale en wanneer kinderen me vragen waarom ik niet voor volwassenen schrijf, is de eerste reden die ik noem: ik vind kinderen zo’n geweldig publiek. Grote mensen zijn soms saai, kleine mensen zijn dat nooit.
Bij openbare bezoeken weet je natuurlijk nooit wat voor groep je precies zult treffen. Er zijn soms grote verschillen in leeftijd, ouders luisteren ook mee en kinderen zijn niet (altijd) door een juf of meester voorbereid op het bezoek – maar dat maakt allemaal niks uit. Door de jaren heen heb ik zo veel vragen van kinderen beantwoord dat ik weet waar ze nieuwsgierig naar zijn: hoe ben je begonnen met schrijven? Waar haal je inspiratie vandaan? Wat is er echt in je boeken?

 Het grootste compliment dat ik na afloop kan krijgen is als mensen zeggen: jij vertelt zoals je schrijft– het was alsof we met z’n allen een spannend boek lazen


Daar vertel ik dus over. Ik heb geen powerpoint, ik laat geen filmpjes zien, ik zing zelfs geen liedjes (daar moet u blij om zijn, geloof me). Maar juist in deze tijd, nu de helft van ons leven digitaal is, vind ik het fantastisch om gewoon te doen waar het ooit allemaal mee begon: verhalen vertellen. Ik wil kinderen laten meemaken hoe het voelt om met z’n allen ademloos meegevoerd te worden, en het grootste compliment dat ik na afloop kan krijgen is als mensen zeggen: jij vertelt zoals je schrijft – het was alsof we met z’n allen een spannend boek lazen. Daar hoop ik dus op. Met z’n allen op reis, met het boek als vervoermiddel.

Anna Woltz aanvragen voor een bezoek? Neem contact op met de jeugdafdeling.