Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 11-07-2022 | Door Redactie

Opnieuw run op Steunmaatregel voor Schrijvers

Opnieuw run op Steunmaatregel voor Schrijvers

Om schrijvers een extra steuntje in de rug te geven hebben de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds een vierde Steunmaatregel voor Schrijvers uitgevoerd om het schrijversbezoek te stimuleren. Het Nederlands Letterenfonds stelde € 250.000 beschikbaar om 50% korting te geven op schrijversbezoeken die via de Schrijverscentrale plaatsvinden tussen 21 maart en 1 oktober 2022. Ruim 450 organisaties maakten hier gebruik van, waarvan 10% nieuwe organisaties. Binnen twee maanden is het volledige subsidiebedrag toegekend. 

 

Schrijversbezoeken in alle soorten en maten

Bibliotheken, scholen, boekhandels, maar ook culturele en literaire organisaties wisten massaal de weg naar de Schrijverscentrale te vinden. Er zijn maar liefst 925 bemiddelingen tot stand gekomen dankzij de Steunmaatregel, waardoor zo’n 400 schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en illustratoren hun lezers konden ontmoeten.

Na een periode van coronamaatregelen, lockdowns en online evenementen, werden ontmoetingen tussen lezers en schrijvers in maart weer mogelijk. Om schrijvers te compenseren voor de inkomstenderving door de coronamaatregelen is deze Steunmaatregel in het leven geroepen. Ieder optreden kwam ervoor in aanmerking: van interviews met een schrijver, lezingen, workshops op scholen tot liveoptredens op zomerfestivals. Ook konden schrijvers in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

 

Schrijvers en lezers met elkaar in contact

De meeste schrijversbezoeken werden afgelegd door auteurs voor volwassenen. Hier heeft de Boekenweek, die in de periode van de Steunmaatregel viel, een aandeel in gehad. Bij 50% van de boekingen in de Boekenweek werd gebruik gemaakt van de steunmaatregel. Vooral bibliotheken nodigden auteurs uit in de Boekenweek, maar ook boekhandels maakten van de Steunmaatregel gebruik om tijdens de Boekenweek auteurs uit te nodigen.

“Auteurs gaan weer als vanouds naar hun lezers toe. Daar zijn wij blij mee, want lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur,” aldus Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale. “Dat de Steunmaatregel de schrijvers over de vloer brengt bij nieuwe organisaties is een mooie bijvangst: ruim 10% van de organisaties die gebruikmaakten van de Steunmaatregel hadden nog niet eerder via ons een schrijversbezoek geboekt. De reacties die binnen zijn gekomen naar aanleiding van de steunmaatregel zijn stuk voor stuk enthousiast. Soms is de korting gebruikt om voor de leerlingen een boek van de bezoekende auteur aan te schaffen.”