Scholen - Kennis en Inspiratie - Voortgezet onderwijs 17-02-2022 | Door Redactie

Literatour: 19 enthousiaste schrijvers, 70 scholen

Literatour: 19 enthousiaste schrijvers, 70 scholen

Op 14 februari ging de grote schrijverstournee Literatour van start! Een team van negentien enthousiaste schrijvers toert langs zeventig scholen in Nederland om met leerlingen van klas 3 t/m 6 van het vmbo, havo, vwo in gesprek te gaan over hun boeken, schrijverschap en het lezen. De Literatour werd afgetrapt tijdens een online bijeenkomst met het tourteam en deelnemende scholen. De deelnemers deelden kennis en ervaringen uit en de auteurs en scholen maakten vast persoonlijk kennis met elkaar.  

Wat maakt Literatour zo speciaal en waarom is het zo leuk om met leerlingen in gesprek te gaan over lezen en boeken? We vroegen het aan twee schrijvers uit het tourteam: 

Anne Eekhout: “Jongeren zijn de nieuwe lezers; dit is waar het begint. Ik vind het fantastisch om tijdens een schoolbezoek, zoals met Literatour, met ze te praten over waar ze van houden en deze jongeren te inspireren voor het lezen én schrijven van verhalen. Er zijn ontelbaar veel werelden te ontdekken en het is prachtig om te zien als dat gebeurt.” 

Elten Kiene: “Ik denk dat ik iemand ben geworden die ik vroeger zelf nodig had. Iemand die via een andere manier tot de kern weet te komen. Tijdens mijn Literatour bezoeken wil ik zoveel mogelijk jongeren inspireren en delen wat ik weet. Samen aan de slag gaan met schrijven en het gesproken woord. Ik heb er super veel zin!” 

Doet jouw school niet mee met Literarour? Niet getreurd! Via de Schrijverscentrale zijn het hele jaar door auteurs te boeken voor workshops, lezingen of schrijversdagen. Vmbo, havo en vwo, van onderbouw tot bovenbouw: wat voor klas het ook is, er is altijd een schrijver die past. 

Zoek een schrijver voor jouw klas >