Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 3-02-2021 | Door Redactie

Een online schrijversbezoek voor iedereen

Een online schrijversbezoek voor iedereen

Vereniging Onbeperkt Lezen en de Koninklijke Visio organiseerden via ons online schrijversactiviteiten voor hun doelgroep: leden en leerlingen met een visuele of andere leesbeperking. En dat beviel heel goed! Wij wilden meer weten over hun ervaringen en aanpak.

René Vink organiseerde eind 2020 voor het eerst een online bijeenkomst voor de leden van Vereniging Onbeperkt Lezen. Judith Koelemeijer gaf een digitale lezing in het kader van Nederland Leest en dat was een groot succes. De online lezing beviel zo goed dat er al meerdere schrijvers zijn geboekt. In de Poëzieweek geeft Ester Naomi Perquin een digitale lezing, ook online bezoeken van Onno Blom en Jan Brokken staan al op de planning. René: “Onze Schrijversdag in de Jaarbeurs kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Daarnaast is het voor blinden en slechtzienden extra lastig in deze tijd om te reizen omdat zij lastig 1,5 meter afstand kunnen houden. Een online lezing was daarom een prima oplossing!”

De lezing van Judith Koelemeijer was zeer geslaagd! Ik begin zeker te wennen aan deze online bijeenkomsten, hoewel het aanvankelijk een ver van mijn bed show was.


Qua voorbereiding vraagt het speciale aandacht. René vertelt dat bijna alle leden digitaal zijn aangesloten, maar niet allemaal. Daar hebben ze goede oplossing voor gevonden. “Voor deze leden nemen we de meetings op en sturen deze na afloop toe. Ook maken we een lijst met boeken van de auteurs die online op bezoek komen en die zijn ingesproken op cd of beschikbaar zijn in braille bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Zo kan iedereen zich goed inlezen!”

En de interactie tussen de leden en de schrijver? ‘Op verzoek van de leden wordt aan de auteur altijd gevraagd of hij of zij wil omschrijven hoe hij/zij eruit ziet,’ aldus René. ‘We huren een technicus in die de microfoons regelt. Omdat de vragen van tevoren worden ingestuurd weten we hoeveel tijd we hiervoor moeten uittrekken. Iedereen krijgt dus de kans een vraag aan de auteur te stellen. De reacties zijn heel enthousiast!’

Superduperleuk. Wat een grappige meneer is meneer Tjibbe

Voor de Koninklijke Visio is het online schrijversbezoek ook populair. Inmiddels hebben o.a. Tjibbe Veldkamp en Jacques Vriens een persoonlijke schrijversvideo voor de leerlingen gemaakt. In zijn video beantwoordde Tjibbe een aantal prangende vragen van de leerlingen. Levay vond het “zo tof dat meneer Tjibbe onze namen zei! En echt tegen mij ging praten ook!,’ en Dzhan vond de video ‘Superduperleuk. Wat een grappige meneer is meneer Tjibbe!’. Zelfs bij het napraten lag iedereen nog in een deuk, zo ook Jenairo: “Dat pindakanonverhaal was zo supergrappig!’ Ook de schrijversvideo van Jacques Vriens werd enthousiast ontvangen. “Ik heb De verliefde hulpkok gelezen en vond het erg leuk. Ik ga meer boeken van u lezen,’ aldus een enthousiaste leerling.

Ook interesse in een online schrijversactiviteit? Kijk hier voor meer informatie.