Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 20-08-2019 | Door Redactie

Een onbeperkte boekenvoorraad, waar vindt u die?

Een onbeperkte boekenvoorraad,  waar vindt u die?

Er komt een schrijver in de klas. Wat als er niet genoeg boeken zijn van de schrijver in de (school)bibliotheek? Maakt u al gebruik van de online Bibliotheek? Daar zijn de e-books altijd voorradig. Maar hoe kunnen leerlingen e-books lenen? En zijn er dan wel actuele titels beschikbaar? De Schrijverscentrale verdiepte zich in het online boekenaanbod. 

Schrijversbezoeken hebben een positieve invloed op de leesmotivatie van leerlingen, zo blijkt uit onderzoek. Nog leuker en effectiever wordt het als er voorafgaand of erna een boek van de auteur wordt gelezen. Maar er zijn niet altijd genoeg exemplaren op school en in de openbare bibliotheek te vinden. Hoe vindt u dan genoeg boeken voor de hele klas?

In de online Bibliotheek zijn er honderden e-books voor jongeren te vinden. Van titels uit de Leeslijst, tot poëzie en sinds kort ook allerlei young adult-boeken. Steeds meer auteurs melden op hun auteurspagina dat in de online Bibliotheek e-books of luisterboeken van hen te leen zijn. Harstikke handig, want zo kunnen alle leerlingen een boek lezen voor het bezoek. Maar hoe werkt dit precies? De Schrijverscentrale sprak met Petra Rijkelijkhuizen, accountmanager e-books bij de Koninklijke Bibliotheek.

Petra, hoeveel e-books heeft de online Bibliotheek te leen?
We hebben op dit moment ruim 26.000 titels in onze collectie.

Wat veel! Zijn er van alle auteurs e-books in de online Bibliotheek te vinden?
Er zijn van veel auteurs e-books te lenen, maar niet van iedereen. Per titel en per auteur moet er toestemming worden gegeven. Per 1 januari 2019 is een convenant van kracht gegaan waarin we met een aantal partijen van het boekenvak alle afspraken hebben vastgelegd. Deze afspraken zorgen ervoor dat auteurs een passende vergoeding krijgen voor het uitlenen van hun werk.

Het lenen van een e-book, hoe werkt dat precies?
Leerlingen hebben een geldig bibliotheek lidmaatschap nodig om toegang te krijgen tot de e-books. Goed nieuws! Bij de meeste bibliotheken kunnen jongeren t/m 18 jaar gratis lid worden. Met een paar klikken op de knop kunnen leerlingen zich online registreren en een digitaal account aanmaken. Lenen van een e-book gaat makkelijk en snel, leerlingen kunnen het prima zelf doen.

Er staat maar één exemplaar van het e-book op de site. Hoe kunnen dan alle leerlingen uit één klas het boek lezen?
E-books kunnen nooit ‘op’ zijn. Een e-book kan door meerdere mensen tegelijkertijd geleend worden. Met de uitgevers spreken een licentie af op basis van een vergoeding per uitlening, in principe zonder maximum. Door dit ‘one copy multiple users’-model zijn e-books dus altijd beschikbaar voor de leden van de Bibliotheek. De hele klas kan dus hetzelfde e-boek lenen als ze lid zijn van de bibliotheek en een digitaal account hebben aangemaakt.

Schrijvers vertellen bij lezing aan jongeren vaak graag over hun nieuwste boeken. Kunnen leerlingen ook actuele titels lenen?
We hebben afgesproken dat alles wat 1 jaar oud is in de online Bibliotheek te vinden moet zijn. Soms gaat het zelfs sneller! Van sommige uitgevers mogen we de e-books al eerder aanbieden. Dus zo af en toe komt het voor dat een titel al drie maanden of een half jaar na verschijnen te leen is als e-book. Ons aanbod wordt dus constant uitgebreid met actuele titels. Van bijna alle Nederlandse auteurs (en steeds meer) zijn er wel e-books in de online Bibliotheek te vinden.

Jongeren kunnen e-books lenen op ieder moment van de dag. De online Bibliotheek is altijd open.
 

Kunnen middelbare scholieren e-books lezen op hun mobiele telefoon?
Jazeker, ze kunnen e-books lezen op hun mobiele telefoon, laptop en op een tablet. Lezen op een e-reader is ook mogelijk, al zijn sommige bestandvormen niet helemaal geschikt voor dit type apparaat.

Hoe reageren leerlingen op de online Bibliotheek? Vinden ze het een handige manier om aan leesmateriaal te komen?
Veel jongeren zijn nog niet op de hoogte dat er zo’n groot aanbod van e-books in de online Bibliotheek beschikbaar is en zijn vaak verrast door de grote keus. Jongeren zijn gewend om snel en makkelijk toegang te krijgen tot datgene wat ze willen. Een fysiek boek lenen is dan iets wat ze niet altijd meer doen. Digitale content biedt een perfect alternatief! Jongeren kunnen e-books lenen op ieder moment van de dag. De online Bibliotheek is altijd open. Het is natuurlijk fijn als je ’s avonds laat je leeslijst doorneemt en gelijk via je telefoon het boek te pakken kunt krijgen. Ook handig: leerlingen moeten nooit een boete te betalen voor een te laat ingeleverd boek. Inleveren gaat via ons systeem automatisch.

Hoe stimuleert de online Bibliotheek jongeren om te lezen?
Nieuw is dat vanaf 1 september jongeren ook allerlei young adult-boken in de online Bibliotheek kunnen vinden. Een enorme verrijking van het aanbod! Zo hopen we het enthousiasme en het plezier voor lezen bij jongeren verder aan te wakkeren.

Deze zomer hebben jongeren gebruik kunnen maken van de vakantiebieb-app. Daar zitten 30 titels in waarmee jongeren digitaal lezen en luisteren kunnen uitproberen. En we zijn bezig met een nieuwe app en met ingang van volgend jaar een nieuw platform. In de e-book app willen we vanaf dan campagnes gaan draaien die specifiek gericht zijn op jongeren. Denk bijvoorbeeld aan projecten rond de Leeslijst.

Er staan super veel e-books in de online Bibliotheek. Welke boek raad jij jongeren aan om te lezen?
Oef, ik vind het altijd lastig om één titel te kiezen. Het is natuurlijk fijn om mooie boeken te lezen die tegelijkertijd ook op de Leeslijst staan. De boeken van Jaap Robben worden bijvoorbeeld door veel jongeren gelezen.
Kijk op de online Bibliotheek voor meer informatie. Meer weten over de voorbereiding van een schrijversbezoek? Hier vindt u veel praktische tips en opdrachten om het meeste uit een bezoek te halen.

Kijk op de online Bibliotheek voor meer informatie.