Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 28-09-2021 | Door Redactie

Drie vragen aan Tjibbe Veldkamp

Drie vragen aan Tjibbe Veldkamp


Maar eerst ving ik een monster is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022. Het boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Kees de Boer, en staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari 2022. Wist je dat Tjibbe te boeken is voor bezoeken tijdens de Nationale Voorleesdagen en ook inspiratiesessies verzorgt voor leerkrachten? Wij wilden meer weten en stelden Tjibbe een paar vragen!

Tjibbe, hoe ben je op het idee gekomen voor Maar eerst ving ik een monster en kun je iets vertellen over de samenwerking met Kees de Boer?
Ik hou van verhalen over kinderen met een onverwacht talent. In 2010, al even geleden dus, bedacht ik een verhaal over een jongen die steeds boeven vangt, wat zijn ouders niet leuk vinden, ‘want je weet niet of zo’n boef wel schoon is’. Dit idee is in een periode van tien jaar veranderd in ‘Maar eerst ving ik een monster.’

Wat niet iedereen weet is dat Kees en ik eigenlijk één persoon zijn. Of dat we dat waren in een vorig leven, dat kan ook. In ieder geval begrijpen we elkaar erg goed. Samen een boek maken is vreselijk leuk en heel makkelijk.

Goed voorlezen is een kunst! Wat is jouw beste tip om de kinderen te boeien tijdens het voorlezen?
Eén tip…? Wat vaak heel goed werkt, ook bij voorlezen aan een groep kinderen, is om kinderen vragen te voorspellen wat er gaat er gebeuren. Iedereen die daar dan over nadenkt wil vervolgens ook weten wat er gaat gebeuren. En zo heeft iedereen zijn aandacht weer bij het verhaal.

Leerkrachten en (voor)leescoördinatoren kunnen jou ook uitnodigen voor een inspiratiesessie voorafgaand aan de Voorleesdagen. Kun je een voorproefje geven van wat de deelnemers kunnen verwachten?
De eerste inspiratiesessies zijn al geweest! Dat waren erg gezellige avonden, vond ik, die helemaal draaiden om prentenboeken en voorlezen. Heel leuk vond ik dat de leerkrachten elkaar inspireerden en tips gaven. En dan is ook nog de goodiebag…

Wilt u zich ook laten inspireren door een kinderboekenschrijver of -illustrator? Boek een inspiratiesessie en stoom uw team klaar voor De Nationale Voorleesdagen!