Kennis en Inspiratie - Organisaties 26-11-2019 | Door Redactie

Drie vragen aan Aaf Brandt Corstius

Drie vragen aan Aaf Brandt Corstius

In Winterbloei, het geschenkboek van Nederland Leest 2019, schrijft Aaf Brandt Corstius actuele columns bij het werk van Jan Wolkers. In november trekt ze door het land om te praten over duurzaamheid. Waarom trekt dit onderwerp haar zo aan?

Aaf, Nederland Leest 2019 staat in het teken van duurzaamheid én Jan Wolkers. Waarom spreekt Wolkers’ werk jou aan?
Ik vind dat hij heel levendig en beeldend schrijft; ik las zijn boeken al toen ik (veel te) jong was. En ik ben volgens mij de laatste die hem ooit heeft geïnterviewd, bij hem thuis. Dat was een heel bijzondere middag.

Tijdens Nederland Leest geef je lezingen door het hele land. Kun je een voorproefje geven van wat het publiek kan verwachten?
Ik ga columns voorlezen die iets met het thema te maken hebben, in brede zin. Dus duurzaamheid, klimaat, natuur. Wel op een luchtige en vaak humoristische manier. Het idee is ook om met het publiek in gesprek te gaan, dus waarschijnlijk ga ik wat stellingen op tafel gooien, ter discussie met de mensen in de zaal.

Voor ‘Winterbloei’ schreef je actuele columns over duurzame dilemma’s. Wat is jouw beste tip aan onze lezers om dagelijks aan duurzaamheid bij te dragen?
Ik heb een heel kleine, praktische tip. Bij mij in huis houden veel mensen van prikwater en we versleten wekelijks vele plastic flessen Spa Rood. Dat kan natuurlijk niet, dus nu hebben we een prikmaker (Soda Stream) en dat scheelt kilo’s plastic, en het vervoer van flessen water.

Fotografie: IAMKAT. Op de foto: Aaf Brandt Corstius.