Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 15-10-2019 | Door Redactie

De Schrijverscentrale kijkt terug op succesvolle Kinderboekenweek

De Schrijverscentrale kijkt terug op succesvolle Kinderboekenweek

De afgelopen Kinderboekenweek was ondanks de hevige regenbuien een groot succes. Gewapend met paraplu’s en poncho’s trokken meer dan 150 schrijvers en illustratoren door alle hoeken van Nederland om hun verhalen te vertellen aan maar liefst 70.000 kinderen.

Via De Schrijverscentrale zijn er 170 verschillende schrijvers en illustratoren geboekt voor 690 bezoeken in het kader van de Kinderboekenweek. Ter vergelijking: in 2018 waren dat er 628.

Met het populaire thema Reis mee! wisten de auteurs wel raad. Van het ontdekken van de ruimte per raket tot een barre fietstocht rond het IJsselmeer; kinderen zaten op het puntje van hun stoel door alle verhalen die hen mee op ontdekkingsreis namen naar nieuwe werelden.

De leerlingen van de Amsterdamse Daltonschool de Spaarndammerhout zullen de opening van de Kinderboekenweek niet snel vergeten. Omdat het Kinderboekenbal dit jaar exclusief voor volwassen was, kregen de kinderen hun eigen spetterende feest. Verschillende auteurs gaven workshops aan de geluksvogels van de Spaarndammerhout. Het dak ging er helemaal af toen een aula vol enthousiaste kinderen dansten op de titelsong Reis mee! door Kinderen voor Kinderen en Jochem Myjer.

Op reis met de auteur
De Schrijverscentrale regelde ook de tournees van geschenkschrijvers Anna Woltz, André Kuipers en Natascha Stenvert.

Anna Woltz: ‘Ik heb echt naar de Kinderboekenweek toegeleefd. Ik geniet er zo van om te zien dat de kinderen met plezier mijn verhaal hebben gelezen.’ Tijdens een bezoek aan Bibliotheek Loosduinen in Den Haag vertelde Anna waar ze allemaal mee te maken kreeg bij het schrijven van Haaientanden. ‘Wat moet je doen als je niet meer weet waarover je moet schrijven?’ ‘Waarom is het zo moeilijk een goede titel te bedenken?’ De ene na de andere vinger ging de lucht in.

Astronaut André Kuipers en illustrator Nastascha Stenvert maakten samen het Prentenboek. André werd o.a. in museum en sterrenwacht Sonneborgh en in de LocHal in Tilburg juichend ontvangen door honderden kinderen die hem het hemd van het lijf vroegen.

Natascha Stenvert had speciaal voor de Kinderboekenweek haar eigen voertuig gemaakt van 'troep', een verwijzing naar de zelfgebouwde raket in André het astronautje op zoek naar Laika. Met dit karretje vol knutselmateriaal reisde Natascha langs boekhandels, bibliotheken en scholen. Of Natascha de vermoeidheid van haar vele bezoeken voelde? ‘Welnee, ik krijg er juist heel veel energie ervan! Laat mij maar zo vaak mogelijk voor een groep kinderen staan,’ aldus Natascha.

De Schrijverscentrale genoot zelf ook van de bezoeken en was zoal te gast op Amsterdamse Al Yaqoet-school. Daar kwam o.a. illustrator Sanne te Loo. De kinderen keken hun ogen uit toen Sanne voordeed hoe ze een kleurrijke papegaai tekende. Ze konden dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met hun eigen tekening. Een leerling: ‘Als ik weer een papegaai zie, dan denk ik nu gelijk aan Sanne.’

‘We kijken terug op een fantastische Kinderboekenweek. Wat zijn we trots op de schrijvers en illustratoren die er telkens weer in slagen om boeken tot leven te wekken. Hoera voor de schrijvers!’ aldus Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale.

Fotografie: Roy Keeris. Op de foto: André Kuipers in het Sonneborgh.