Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 11-12-2023 | Door Redactie

De Schrijverscentrale is voor vijfde maal genomineerd voor Astrid Lindgren Memorial Award

De Schrijverscentrale is voor vijfde maal genomineerd voor Astrid Lindgren Memorial Award

De Schrijverscentrale is genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2024. Het is de vijfde keer dat de Schrijverscentrale een nominatie voor deze prestigieuze prijs mag ontvangen.

“De vijfde nominatie! Je zou bijna denken dat het normaal is om genomineerd te worden voor de Astrid Lindgren Memorial Award, maar niets is minder waar!” Johanna Somers, directeur van de Schrijverscentrale, reageert verheugd op het nieuws. “Het is een enorme opsteker voor het werk dat wij iedere dag doen om bezoeken van literaire makers voor kinderen en jongeren mogelijk te maken. We zijn enorm trots dat de Auteursbond ons wederom heeft voorgedragen.”

Beleef het verhaal

De Schrijverscentrale bevordert de leescultuur in Nederland. Wij zetten al onze kennis en kunde in om verhalen te verspreiden, door te bemiddelen bij auteursbezoeken in het hele land. Zo maken we literatuur breed zichtbaar en stimuleren we het lezen. Dat werk is voor de Auteursbond, de beroepsorganisatie van schrijvers en vertalers, reden om de Schrijverscentrale voor te dragen voor de Astrid Lindgren Memorial Award in de categorie leesbevordering.
De diverse groep literaire makers die via de Schrijverscentrale op pad gaat bestaat uit schrijvers, stripmakers, spoken word-artiesten en illustratoren. Zij ontmoeten hun lezers overal: op scholen, in bibliotheken, in boekhandels, bij bedrijven en bij overheidsinstellingen. Ook Bibi Dumon Tak, Philip Hopman en Marit Törnqvist gaan via de Schrijverscentrale op pad. Zij hebben ook een nominatie voor de Astrid Lindgren Award ontvangen, net zoals Tonke Dragt. 

De Astrid Lindgren Memorial Award

De Astrid Lindgren Memorial Award is in 2002 door de Zweedse overheid opgericht ter ere van de gelijknamige schrijver. De internationale prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage levert aan de literatuur voor jeugd en jongeren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijf miljoen Zweedse kroon (ongeveer € 450.000). Op 9 april 2024 wordt bekend gemaakt wie de Astrid Lindgren Memoral Award 2024 heeft gewonnen.