Vanaf 2023 maakt de Schrijverscentrale deel uit van de Leescoalitie. De Leescoalitie zet zich sinds 2013 in om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. Een missie waar de Schrijverscentrale zich volledig in kan vinden.
Verhalen bieden houvast en nemen je mee naar een andere wereld. Ze zorgen voor een nieuw perspectief en geven nieuwe inzichten. De Schrijverscentrale wil zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor het lezen van literatuur. Een ontmoeting met een schrijver draagt hieraan bij. Dat is waarom wij al onze kennis en kunde inzetten om te bemiddelen bij schrijversbezoeken door het hele land.
Een schrijversbezoek kan er op vele manieren uitzien. Lezingen, debatten, workshops en interviews, het zijn slechts enkele mogelijkheden voor een schrijversbezoek. Door het enthousiasme van de schrijver, slaat de literaire vonk over op het publiek. Het plezier in lezen wordt aangewakkerd en doordat er vragen aan de schrijver kunnen worden gesteld, wordt het literaire begrip verhoogd.
“Door onze aansluiting bij de Leescoalitie hoopt de Schrijverscentrale nog meer mensen te bereiken en elke inwoner van Nederland aan het lezen te krijgen. Maar liefst tien landelijke organisaties bundelen hun krachten om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. Dat wij daar deel van uitmaken, is iets om trots op te zijn. Onze missie wordt hierdoor versterkt”, zegt Johanna Somers, directeur van de Schrijverscentrale.
De Leescoalitie bestaat inmiddels uit tien coalitiegenoten; Stichting Lezen (voorzitter), KB nationale bibliotheek, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Vereniging van Openbare Bibliotheken, Nederlands Letterenfonds, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Taalunie, Stichting Lezen & Schrijven, De Schoolschrijver en de Schrijverscentrale. Gezamenlijk streven deze partijen ernaar dat elk kind in 2025 met een adequaat leesniveau van school komt en dat alle volwassenen geletterd zijn of minstens daarnaar op weg zijn.