Kennis en Inspiratie - Organisaties - Scholen - Auteurs 15-06-2020 | Door Redactie

Boek een Schrijver op je scherm

Boek een Schrijver op je scherm

Vanaf vandaag kunnen leerkrachten die door de corona-omstandigheden digitaal lesgeven hun programma verrijken met een online bezoek van een schrijver of illustrator. Dat kan via de startup Schrijver op je scherm, een initiatief van De Schrijverscentrale. De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, ondersteunt het initiatief met een stimuleringsbijdrage. Met een twintigtal kinderboekenschrijvers start de pilot, onder wie Jacques Vriens, Janneke Schotveld, Tosca Menten en Arend van Dam. Meer schrijvers volgen binnenkort, zodat bestaande en nieuwe boekingen online ingevuld kunnen worden.
 
Schrijver op je scherm

“Navraag leerde dat het basisonderwijs zit te springen om een zo volwaardig mogelijke vervanger van de honderden schrijversbezoeken in klassen en bibliotheken die al gepland stonden voor dit voorjaar”, vertelt Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale. “Het kan nog even duren voordat de scholen en bibliotheken weer open gaan en misschien is het schooljaar dan al afgelopen. Dit is hét moment om te experimenteren met een digitaal aanbod, ook voor de toekomst.” Uit onderzoek Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen (2018) blijkt dat het ontvangen van een schrijver in de klas of bibliotheek een enorm positieve impact heeft op de leesmotivatie van leerlingen. Vanuit de missie leesbevordering regelt De Schrijverscentrale jaarlijks 1500 schrijversbezoeken voor basisschoolleerlingen, vaak georganiseerd door de bibliotheek. Via Schrijver op je scherm kunnen leraren en organisatoren een digitaal bezoek (om) boeken. Vindt dat bezoek plaats in de pilotperiode van 9 april tot 9 mei dan geldt een korting.

 


'Normaal kom ik bij leerlingen uit het hele land in de klas, maar nu komen ze eens bij mij op bezoek!'


-Martine Letterie

 
Persoonlijk bezoek

Sinds de maatregelen rond het coronavirus zijn ingevoerd, zijn talrijke voorleesvideo’s van schrijvers en lees- en lestips van organisaties op internet te vinden. Schrijver op je scherm is echter uniek: alleen dan komt een schrijver zo dichtbij de lezers, dat het net is alsof het een echt persoonlijk bezoek is. Organisatoren kunnen kiezen voor een speciaal op hen toegesneden persoonlijke video van de schrijver of een live online bezoek waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver op hun scherm.

Ondersteuning door de KB

Als nationale bibliotheek ondersteunt de KB Schrijver op je scherm. Als steuntje in de rug voor bibliotheken die moeten sluiten maar wel een online bezoek willen organiseren voor hun leden of scholen in de buurt, biedt zij een introductiekorting aan voor bezoeken in de pilotperiode van 9 april tot 9 mei.

Auteurs voor Vrijheid

In het kader van 75 jaar vrijheid startten De Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een bijzonder project: Auteurs voor Vrijheid. Maar liefst 75 schrijvers met een uniek verhaal over vrijheid en onvrijheid zouden in de aanloop naar 4 en 5 mei een groot aantal lezingen geven in heel Nederland. Velen van hen zijn ook nu al (om) te boeken voor een online optreden via Schrijver op je scherm.

Binnenkort voor alle schrijvers

Nagenoeg alle gepubliceerde schrijvers en illustratoren in Nederland zijn ingeschreven bij de Schrijverscentrale. Het aanbod van online bezoeken wordt na de pilot uitgebreid naar alle ingeschreven schrijvers en organisaties die openstaan voor een online optreden.

Kijk op: www.schrijveropjescherm.nl