Auteurs 25-04-2017 | Door Redactie

7 tips voor een goede biografie

7 tips voor een goede biografie

Laat zien waarom die ene organisatie juist u moet uitnodigen voor een schrijversbezoek. Dit zijn 7 tips voor een goede schrijversbio.

1 Derde persoon
Heel simpel: schrijf over uzelf in de derde persoon.

2 Blijf uzelf
Blijf bij uzelf qua schrijfstijl. Als u humoristische boeken schrijft, dan kunt u een grappige tone of voice gebruiken. Schrijft u over serieuze onderwerpen, dan is een neutralere toon vanzelfsprekender.

3 Ervaring
Als u ervaring heeft met bezoeken, vertel dan kort met welke doelgroep(en).

4 U biedt...   
Denk vanuit de organisator: wat levert het bezoek hem en de bezoekers op? Bijvoorbeeld een informatieve avond, meer leesplezier, een inspirerende workshop of een debat over een specifiek onderwerp.

5 USP's
Benadruk uw unieke kenmerken (Unique Selling Points) waarmee u zich onderscheidt van uw collega’s. Bent u bijvoorbeeld bijzonder goed in het geven van schrijfworkshops aan jongvolwassenen, zit uw publiek tijdens uw voordracht altijd op het puntje van zijn stoel, is uw lezing haast theater of kunt u juist live illustreren? Vermeld dit in uw biografie.

6 Goede foto
Met een kwalitatief goede profielfoto van uzelf straalt u professionaliteit uit. Dit kan bijvoorbeeld met een heldere portretfoto, een foto van u op uw werkplek of van u tijdens een schrijversbezoek. Zorg wel dat u zelf goed zicht- en herkenbaar bent op de foto.

7 Promotie
Houd er rekening mee dat zowel de tekst als de foto gebruikt kunnen worden door organisaties om uw bezoek te promoten.

Lees ook deze tips voor het schrijven van een goede bio:

  • http://glashelderverhaal.nl/blog/3-tips-voor-een-krachtige-korte-bio/
  • http://nl.wikihow.com/Een-persoonlijke-biografie-schrijven
  • www.blogtyrant.com/best-about-us-pages/

Foto: Ender Ozcati