Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 30-06-2021 | Door Redactie

Anne Rube nieuwe bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale

Anne Rube nieuwe bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale

Anne Rube wordt per 1 juli de nieuwe bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale. Ze volgt Nelleke Noordervliet op, die sinds 2015 voorzitter van het bestuur was en als bestuurslid namens de auteurs betrokken blijft. Anne Rube: “Het is een uitdaging om zo’n gewaardeerde en gelauwerde auteur als voorzitter op te volgen, maar ik voel me vereerd en ga me graag inzetten voor deze professionele organisatie waarbij vrijwel alle Nederlandse auteurs en illustratoren zijn aangesloten. Door jaarlijks zo’n 4.500 ontmoetingen tussen de schrijvers en hun lezers te regelen voor boekhandels, scholen en bibliotheken, maakt De Schrijverscentrale literatuur breed zichtbaar en stimuleert ze het lezen. Ik zie ernaar uit om samen de nieuwe plannen die er liggen vorm te gaan geven.”  

Ruime ervaring bij VOB, Probiblio en uitgevers
Anne Rube is sinds 2020 interim-voorzitter van de VOB en daarvoor o.a. veertien jaar directeur-bestuurder van Probiblio, de provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Zij werkte eerder als uitgever bij Wolters-Noordhoff. Later werd zij directeur-uitgever bij Thieme Meulenhoff en directeur van J.M. Meulenhoff. Anne was – in de periode dat zij verbonden was aan Probiblio – onder meer voorzitter van de commissie Letteren en bibliotheken van de Raad voor Cultuur.

Wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter
Nelleke Noordervliet, die tot het eind van het jaar als bestuurslid betrokken blijft bij De Schrijverscentrale: “Veranderende tijden dwingen organisaties tot verandering. De afgelopen jaren hebben we De Schrijverscentrale wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter gemaakt. Een servicegerichte organisatie die een verbindingsstation in het literaire netwerk is.”

Kwaliteit en vernieuwing
Directeur Anne Zeegers: “We zijn heel blij met de komst van Anne Rube, die met haar ruime ervaring in uiteenlopende functies in het boekenvak alle facetten van boeken, lezen en leesbevordering kent. Haar brede, relevante netwerk sluit naadloos aan bij onze ambitie om De Schrijverscentrale – en daarmee de 5.000 schrijvers in ons bestand – binnen en buiten de grenzen van het boekenvak op de kaart te zetten. Denk aan de verdere groei en internationalisering van onze succesvolle start up Schrijver op je Scherm. En het project om themagerichte schrijversbezoeken als aanjager van debat te promoten.
Met spijt in het hart laten we Nelleke Noordervliet als voorzitter gaan en bedanken haar voor haar sterke en betrokken voorzitterschap. In september 2015 zijn we samen als voorzitter en directeur gestart, hebben met De Schrijverscentrale de voorganger SSS in een moderne jas gestoken en ingezet op kwaliteit en vernieuwing. Gelukkig blijft Nelleke als bestuurslid nog even aan om samen met Anne en de andere bestuursleden Judith Uyterlinde, Mylo Freeman en Michael Boogaerdt mee te denken over de realisatie van onze plannen.”