Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 18-10-2023 | Door Redactie

801 schrijversbezoeken tijdens Kinderboekenweek 2023

801 schrijversbezoeken tijdens Kinderboekenweek 2023

Geschenkschrijver Sanne Rooseboom tijdens een schoolbezoek. © Fotografie Freddy Schinkel

In de Kinderboekenweek 2023 zijn 192 schrijvers op pad gegaan voor een bezoek aan hun lezerspubliek. Samen hebben de schrijvers 801 bezoeken afgelegd. Dit zijn er meer dan vorig jaar (769 bezoeken) en hiermee was de Kinderboekenweek een van de drukste uit de geschiedenis. Dit blijkt uit cijfers van de Schrijverscentrale, die voor deze bezoeken heeft bemiddeld.

192 schrijvers, illustratoren, dichters, spoken word-artiesten en stripmakers verwelkomden gezamenlijk tienduizenden kinderen en hun ouders, op scholen, in bibliotheken en boekhandels.

“De Kinderboekenweek is in de eerste plaats een feest en dat dit feest dit jaar door zoveel kinderen is gevierd, is natuurlijk fantastisch”, zegt Johanna Somers, directeur van de Schrijverscentrale. “We zijn er trots op dat onze literaire makers zo’n mooie bijdrage hebben kunnen leveren aan de feestvreugde. Zij kunnen als geen ander een verhaal tot leven brengen en zo het leesplezier bij kinderen aanwakkeren. Dit kunnen zij echter niet doen zonder de bevlogen leerkrachten, boekhandelaars en bibliothecarissen, die al onze schrijversbezoeken hebben voorbereid. We willen dan ook iedereen bedanken die de Kinderboekenweek 2023 tot een succes heeft gemaakt.”

De Schrijverscentrale verzorgde dit jaar onder meer de tournee van Sanne Rooseboom (auteur Kinderboekenweekgeschenk), Yvonne Jagtenberg (maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek) en Iven Cudogham (schrijver van de titelsong voor de Kinderboekenweek voor het nieuwe album van Kinderen voor Kinderen).


Bij mij thuis


Schrijvers, illustratoren, dichters, spoken word-artiesten en stripmakers gaven elk een eigen draai aan het thema van de Kinderboekenweek: Bij mij thuis. Er werd voorgelezen, voorgedragen, getekend en gepraat over het thema. Niet zelden werden de kinderen uitgedaagd om zelf te lezen, te tekenen of te schrijven. Ook werd er geregeld ruimte geboden om de kinderen te laten vertellen over hoe het bij hen thuis eraan toe gaat.

Hoewel er in het verleden al mondjesmaat stripmakers voor de Schrijverscentrale op pad gingen, zijn ze sinds dit jaar officieel toegevoegd aan het bestand. En ook tijdens de afgelopen Kinderboekenweek zijn ze overal in het land gevraagd voor een bezoek en hebben ze bijvoorbeeld aan hun jonge lezerspubliek workshops tekenen gegeven.