Stichting Lezen en De Schrijverscentrale
Uw leerlingen krijgen binnenkort een (online) bezoek van een kinderboekenschrijver. Naast het lezen van boeken kunnen de leerlingen van groep 7/8 zich ook op het bezoek voorbereiden met het lesprogramma ‘De nieuwsgierige schrijver’.
Schrijvers doen voor hun boek vaak onderzoek. Dat geldt niet alleen voor informatieve boeken, maar voor alle verhalen waarbij je echte gebeurtenissen nodig hebt. Daarvoor gebruikt een schrijver betrouwbare bronnen.
In deze les gaan de leerlingen op zoek naar betrouwbare bronnen en maken ze daarmee een verhaal. Zo ervaren ze zelf hoe het is om een schrijver te zijn en worden ze nieuwsgierig naar het verhaal van de bezoekende schrijver.
De leerlingen maken de les online (sommige leerlingen zullen af en toe de begeleiding van een volwassene nodig hebben). Dat kan zowel op school als thuis. U kunt ook voor een combinatie kiezen, of bijvoorbeeld de eerste opdracht klassikaal uitvoeren.
Als de leerlingen klaar zijn met een opdracht, mailen we de ingevulde antwoorden. Daarom vragen wij de leerlingen hun naam en een e-mailadres in te vullen. In het lesprogramma geven wij aan dat dit niet verplicht is, en dat de instructies van de leerkracht leidend zijn. Lees hier meer over hoe we gegevens verwerken en bewaren.
Wat is er nodig?
Opdracht 1: Vragen stellen
Deze activiteit heeft als doel nieuwsgierigheid opwekken en vragen stellen over wat je ziet. De opdrachten zijn op basis van Visible Thinking volgens de aanpak: See/think/wonder.
Tip 1: Voert u deze opdracht klassikaal uit? U hoeft de antwoorden niet in te vullen: u kunt gewoon doorscrollen.
Tip 2: U kunt ook beelden uit een boek van de bezoekende schrijver gebruiken.
Opdracht 2 en opdracht 3: Betrouwbare bronnen
In deze opdrachten buigen de kinderen zich over het kiezen van betrouwbare bronnen.
Tip: U kunt ook de leerlingen laten kiezen welke opdracht ze maken.
Opdracht 2 gaat over Wolven in Nederland.
Opdracht 3 over Rembrandt.
Opdracht 4: Op onderzoek
Aan de hand van een zelf gekozen bron gaan de kinderen een kort verhaal schrijven.
Wat leren leerlingen van het lesprogramma De nieuwsgierige schrijver en het schrijversbezoek zelf? Welke kerndoelen komen aan bod?
Het allerbelangrijkste kerndoel van een schrijversbezoek is natuurlijk kerndoel 9: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
Door het volgen van het lesprogramma De nieuwsgierige schrijver en het napraten daarover met de schrijver leren leerlingen informatie te zoeken en te beoordelen (kerndoelen 1, 2, 4 en 7). Ook doen ze ervaring op met het schrijven van een informatieve of verhalende tekst (kerndoel 5).
Kinderen leren door de lesbrief, het bezoek en de boeken van de schrijver ook veel over onderwerpen die betrekking hebben op “Oriëntatie op jezelf en de wereld”, (kerndoelen 34-56).
Uw kind krijgt binnenkort een (online) bezoek van kinderboekenschrijver ….. via de Schrijverscentrale.
Om de kinderen goed voor te bereiden op dit online bezoek, gaan ze een voorbereidingsles maken. In de online les ‘De nieuwsgierige schrijver’ maken de kinderen kennis met onderzoek doen en schrijven ze, net als een echte schrijver, met nieuwe informatie een eigen tekst. Dit is de link naar het lesprogramma.
Hier vindt u ook een korte handleiding, zodat u weet wat uw kind gaat doen en hem of haar aan de slag kunt zetten. Uw kind kan deze les vervolgens voor het grootste deel zelfstandig maken, maar zal af en toe uw begeleiding nodig hebben.
In het lesprogramma wordt gevraagd naar een aantal gegevens. Wilt u uw kind vragen om de velden ‘naam’ en ‘e-mail adres’ wel/niet in te vullen? Het lesprogramma stuurt de ingevulde antwoorden namelijk naar dit e-mailadres toe.
Er is ook online video-, lees- en luistermateriaal beschikbaar van auteurs. Neem daarvoor een kijkje bij de auteursprofielen op de website van De Schrijverscentrale.
Boeken zijn te leen via de openbare bibliotheek. Voor het lenen van e-books of luisterboeken gaat u naar onlinebibliotheek.nl. Boekentips voor kinderen van 9-12 jaar vindt u op de site van de jeugdbibliotheek.