Derde Steunmaatregel voor schrijvers

Schrijver: kies je eigen podium - Derde Steunmaatregel voor schrijvers

 

Update! Tot onze grote vreugde is van de derde steunmaatregel voor schrijvers, ’Schrijver: Kies je eigen podium’ gretig gebruikgemaakt. Jullie hebben veel organisaties weten te enthousiasmeren om in het najaar meer dan 600 schrijversoptredens te boeken, op bekende podia maar ook op veel nieuwe locaties. Daardoor is het einde van het beschikbare budget van € 325.000 eerder dan verwacht bereikt. Hierdoor kunnen we helaas geen subsidie vanuit deze derde steunmaatregel meer toekennen aan nieuwe aanvragen. Uiteraard blijven we actief om zoveel mogelijk schrijvers op pad te sturen en staan we klaar om ook van toekomstige schrijversbezoeken een succes te maken.

Voorwaarden & checklist

Schrijvers worden door de coronacrisis hard geraakt. Onder andere door de vele honderden auteursoptredens die werden uitgesteld en afgelast, en die doorgaans een belangrijk deel van hun inkomsten vormen. Om schrijvers financieel te steunen en aandacht te genereren voor literatuur komt het Nederlands Letterenfonds in het derde kwartaal van 2021 in samenwerking met De Schrijverscentrale met een vervolg op onze eerdere twee Steunmaatregelen voor schrijvers. Deze keer pakken we het anders aan en bieden we met onze nieuwe Steunmaatregel auteurs de mogelijkheid om zelf het podium te kiezen waar ze willen optreden! Elke auteur mag in totaal twee schrijversactiviteiten aanbieden die plaatsvinden voor 30 november 2021 en waarbij de organisatie per optreden € 500 (korting), inclusief reiskosten of btw, krijgt. Er is budget voor 600 schrijversoptredens. Deze Steunmaatregel is bedoeld voor schrijvers die de afgelopen drie jaar optredens via De Schrijverscentrale hebben gedaan en voor schrijvers die zich in de afgelopen drie jaar nieuw hebben ingeschreven en door corona nog weinig kans hebben gekregen zich te presenteren aan een lezerspubliek.

Contact leggen & afstemmen van de schrijversactiviteit
In een mailing heeft De Schrijverscentrale de schrijvers en illustratoren benaderd die in aanmerking komen voor deze Steunmaatregel. Auteurs kiezen en contacteren zelf de organisatie waar ze willen optreden. Dit moet een non-profit organisatie (met rechtspersoonlijkheid) of onderwijsinstelling in Nederland zijn, liefst een bibliotheek of een organisatie uit de culturele en/of maatschappelijke sector zoals openluchtfestivals, musea, gevangenissen, AZC’s, theaters of schouwburgen.

De organisatie en auteur zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement en maken onderling afspraken over:

☐Soort activiteit: wordt het een lezing, voordracht, workshop, interview of klassenbezoek online of op locatie.
☐Datum
☐Tijd en tijdsduur
☐Doelgroep
☐Groepsgrootte
☐Opzet (bijvoorbeeld aantal klassen; wel of niet vragen van entreegeld)
☐Locatie
☐Promotie / werving publiek voor het optreden (indien relevant)

Aanvraag indienen
Zijn jullie eruit? Dan vraagt de organisator het bezoek online aan. We adviseren om de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen, want er is budget voor 600 schrijversoptredens en op=op! Belangrijk: organisatoren moeten de speciale actiecode in het opmerkingenveld op de laatste pagina van het online aanvraagformulier vermelden. De auteur heeft deze code van ons ontvangen. Zo weten wij dat de auteur en de organisator deze afspraak samen hebben gemaakt.

De Schrijverscentrale maakt een basiscontract met de datum, € 500 honorarium (inclusief reiskosten/btw) en een verlaagd tarief aan administratiekosten, zodat zoveel mogelijk schrijvers kunnen profiteren van het steunmaatregelbudget. Dankzij de subsidie van het Nederlands Letterenfonds betaalt de organisator géén kosten voor De Schrijverscentrale of het auteurshonorarium. De locatie, tijd en de opzet (bijvoorbeeld aantal klassen) staat niet op het contract; we gaan ervan uit dat auteur en organisator dat onderling afspreken. Na afloop verzorgen wij de betalingen aan de schrijvers.

Opzet en voorbereiding
Blijf met elkaar in contact over de begintijd(en), locatie, opzet en publiciteit. Bespreek benodigde apparatuur en materialen. Is het bezoek online? Deel dan voorafgaand aan de activiteit de meeting link en plan een testmoment in, kijk hier voor onze handleidingen voor verschillende bekende online vergadertools. Bedenk bij schoolbezoeken op voortgezet onderwijs dat het rooster na de zomervakantie vaak pas bekend is. Basisscholen krijgen van ons per mail de Toolkit Schrijversbezoeken Basisonderwijs.

Wijzigingen door corona-maatregelen?
Bezoekt een auteur een organisatie op locatie en kan dit niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen? Zet het dan om naar een coronaproof alternatief zoals een online of hybride activiteit, want uitstellen of afzeggen van een bezoek is niet mogelijk en het schrijversoptreden moet plaatsvinden voor 30 november 2021. De auteur en organisatie stemmen samen het alternatief af. De Schrijverscentrale past tussentijds geen contracten aan, dus eventuele wijzigingen hoeven niet aan ons te worden doorgegeven.

Verzoek: Deel je enthousiasme over de succesvolle auteursactiviteit via social media!
We vragen auteurs en organisators om via eigen social mediakanalen een enthousiast bericht te plaatsen over de schrijversactiviteit, zoals een foto of filmpje van het optreden of een aansprekende quote van de auteur, organisator of het publiek. Tag in het bericht De Schrijverscentrale @schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds @letterenfonds, dan kunnen we het bericht ook via onze kanalen verspreiden. Voeg ook deze hashtags toe voor een groter bereik: #schrijverkiesjeeigenpodium #letterenfonds #schrijverscentrale #schrijversopstap #schrijversoptreden #schrijver #literatuur #steunmaatregel. Mocht het niet lukken om via eigen social mediakanalen een bericht te plaatsen, dan kan het (beeld)materiaal gemaild worden naar: m.spoorenberg@deschrijverscentrale.nl.

Vraag en antwoord

Ik heb al een contract voor een auteursoptreden in september, oktober of november. Kan ik die omboeken?
Nee, de subsidie wordt alleen ingezet voor nieuwe afspraken.

Kan ik het optreden uitstellen/afzeggen als de corona-maatregelen veranderen?
Het bezoek moet plaatsvinden in september, oktober of november 2021. Auteur en organisator bespreken onderling een coronaproof alternatief.

Hebben jullie ideeën voor coronaproof schrijversactiviteiten?
Jazeker, zie ons overzicht voor coronaproof vormen van schrijversactiviteiten. Op onze social media delen we ook regelmatig inspirerende auteursoptredens. Volg De Schrijverscentrale op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn en schrijf in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Mogen twee of meer auteurs de subsidie gebruiken voor een bezoek aan dezelfde organisatie?
Ja, dat mag. Auteurs kunnen elkaar bijvoorbeeld benaderen om samen een programma te verzorgen voor dezelfde organisatie.