Literatour

Literatour 2025

Literatour is de schrijverstournee langs middelbare scholen, dit schooljaar van 10 t/m 14 februari 2025. Auteursbezoeken dragen bij aan de leeslust van scholieren, blijkt uit onderzoek. Dus een uitgelezen kans om daar op jouw school aan mee te doen. De Literatour en de Boekenweek van Jongeren zijn de twee samenhangende campagnes die de CPNB en de Schrijverscentrale samen organiseren. De publicatie 3PAK wordt tijdens de Boekenweek van Jongeren gepresenteerd, en de auteurs ervan doen mee aan de Literatour.

Dit jaar schrijven Astrid Boonstoppel, Sholeh Rezazadeh en Michel van Egmond in 3PAK

 

 

Een team van 20 bekende schrijvers zal tijdens de Literatour langs 100 scholen in Nederland toeren. Daar gaan ze met leerlingen van vmbo, havo, vwo, mbo en hbo van 14 t/m 18 jaar in gesprek over het lezen en schrijven van boeken. 

Deze schrijvers doen mee met Literatour:

Benzokarim (Spoken Word)
Astrid Boonstoppel (3PAK auteur
Eva Burgers
Tom De Cock
Laura Diane
Anne Eekhout
Michel van Egmond (3PAK auteur)
Djenné Fila (Graphic Novel/Illustratrice)
Wilma Geldof
Rihana Jamaludin
Cis Meijer
Dries Muus
Thijs van Nimwegen (vertaler)
Lotte van den Noort
Elvin Post
Anna van Praag
Sholeh Rezazadeh (3PAK auteur)
Elle van Rijn
Jelmer Soes
Nadine Swagerman

Op de website 'Hebban in de klas' is van alle auteurs een te downloaden PDF te vinden, met hun antwoorden op een aantal vragen en een leesfragment dat je kunt gebruiken bij de voorbereiding op het bezoek.

Deelnemen

Je kunt voor je school een aanvraag voor een bezoek indienen van 14 september t/m 31 oktober 2024. Er kunnen maxiamaal 100 scholen meedoen.
Het verzoek kan ingediend worden door een docent, een biblio- of mediathecaris of een leescoördinator van de school. Ook de Openbare Bibliotheek kan een aanvraag voor een school indienen.

Het inschrijfformulier vind je hier


De Boekenweek van Jongeren is een goede gelegenheid om met je leerlingen in gesprek te gaan over het uitnodigen van een auteur tijdens De Literatour.

Meer informatie?

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief voor het Voortgezet Onderwijs word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Voor informatie over andere acties en evenementen, kijk op Boekenweek van Jongeren.


De Literatour wordt georganiseerd door de Schrijverscentrale, Stichting CPNB en Stichting Lezen. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking, Taalblokken en Fonds 21

Logo NBD


Logo CPNB  Logo Stichitng Lezen   Logo De Schrijverscentrale


Logo Malmberg Talent  Logo CJP  Logo Letterenfonds  Logo Stichting de Versterking  Logo Fonds21

Koninklijke Bibliotheek