Boek een Dichter | Po√ęzieweek

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee, opeens snáp je het gevoel van het gedicht. De twaalfde editie van de Poëzieweek gaat op 25 januari 2024 van start. Het thema is ‘Thuis’.  Het Poëziegeschenk wordt geschreven door Edward van de Vendel.

Over het thema
Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Boek een dichter
Met de actie ‘Boek een dichter’ van De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds kunnen scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele organisaties een of meer dichters tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief boeken in aanloop naar en tijdens Poëzieweek 2024. Het optreden kan plaatsvinden in de periode van 1 januari t/m 31 januari 2024.

Heb je al een activiteit op het programma staan? De Schrijverscentrale zoekt samen met jou een geschikte dichter of spoken word-artiest voor uw klas, boekhandel, bibliotheek of festival. Denk bijvoorbeeld aan geschenkschrijver Edward van de Vendel of kijk op onze schrijverspagina onder de genres ‘poëzie’ en ‘spoken word’ voor meer woordkunstenaars. 

Meer informatie of campagnemateriaal?
Om alvast in de stemming te komen is campagnemateriaal voor de Poëzieweek hier (boekhandels) en hier (bibliotheken) te bestellen. Ook in jelessen kun je de liefde voor poëzie overbrengen. Op de website van de Poëzieweek vind je campagnemateriaal en lessuggesties voor in jouw klas. 

Wil je graag een persoonlijk advies? Bel of mail ons, dan kijken we samen welke dichter het best bij jouw doelgroep past.