Nederland Leest

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven het boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen. 

Het thema van Nederland Leest 2022 is: Oud worden, jong blijven. We worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, en gelukkig blijven we ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens? Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken, inclusief een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal.

De agenda van Yvonne Keuls is inmiddels volgeboekt, maar er zijn tientallen andere auteurs die wel raad weten met het thema. Kijk op de schrijverspagina en kies onder campagne voor Nederland Leest 2022.

Nederland Leest Junior

Dit jaar staat het boek De regels van drie van Marjolijn Hof centraal tijdens Nederland Leest Junior. Marjolijn is voor deze campagne uit te nodigen voor groep 7 en 8 en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Marjolijn zal tijdens haar bezoek vertellen over haar boek en met de leerlingen in gesprek gaan over het thema ouder worden. Marjolijn: “In het boek wordt een oude man betutteld, anderen bepalen wat hij moet doen. Dat stukje is heel herkenbaar voor pubers: anderen zeggen wat je moet doen, maar je wil je eigen plan trekken. Het boek gaat ook over manipulatie, keuzes maken en loyaliteit. Rond deze thema’s richt ik mijn bezoeken in.”

Over Nederland Leest

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Kijk hier voor meer informatie.