Petra van Helden

Afbeelding van de auteur

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Burgerschap - Diversiteit - Filosofie - Identiteit - Religie

Subthema's
Levensbeschouwing Islam Multiculturaliteit Kinderboekenweek

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Wat doet een verhaal met je? Wat herken je er in? Welke vragen roept het op?
Petra van Helden gaat graag in gesprek (met kinderen en volwassenen) over de schat aan betekenissen die in verhalen in zich dragen. Ook om te ontdekken dat een verhaal voor iedereen op een andere manier van waarde kan zijn.

Bezoek
Een schoolbezoek staat in het teken van leespromotie; “Welk boek móét iedereen gelezen hebben?” “Lezen, wat heb je daar eigenlijk aan?” en “Wat maakt een boek een goed boek?”.
Er wordt voorgelezen en gepraat, over wat opvalt in het verhaal, wat mooi is of gek en hoe je het je aan het nadenken zet over je eigen leven. Natuurlijk gaan leerlingen zelf aan de slag met een opdracht creatief schrijven.
Bij een bezoek aan boekhandel, bibliotheek of Pabo zal ook worden voorgelezen. Er zal aandacht zijn voor de totstandkoming van een boek, maar vooral worden uitgewisseld over de stof die een verhaal oproept.
Over vragen m.b.t. geloof, islam, koran, profetenverhalen, levensbeschouwing in het onderwijs, etc. gaat Petra van Helden graag het gesprek aan.

Over de auteur
Petra van Helden geeft les op de Hogeschool iPabo in Amsterdam. Daar werkt ze als docent godsdienst/levensbeschouwing en geeft daarnaast vakken als Cultuureducatie en Leesbevordering.
In haar lessen besteedt ze veel aandacht aan gesprekken met kinderen; hoe je nieuwgierig kunt zijn naar hun éigen verhaal.

Kinderen van Adam
Petra van Helden schreef het boek Kinderen van Adam waarin ze koranverhalen op toegankelijke wijze navertelt. Het zijn verhalen zie herkenning zullen opleveren, maar ook verwondering. Bijvoorbeeld over Adam, Moesa en Ibrahiem, Salih en de jongeren in de grot.
Petra hoopt dat het horen van de verhalen en het gesprek over de (persoonlijke) betekenis mensen dichterbij elkaar zal brengen.

 

Ervaringen:

"Petra betrekt de leerlingen heel goed bij het gesprek. De leerlingen voelen zich met respect behandeld en doen goed mee."

Jeannette Houwink ten Cate

docent Haags Montessori college

Recensies:

'Sterke nieuwe loot aan de stam religieuze en filosofische standaardwerken voor kinderen [...].' - Pjotr van Lenteren

‘Ik ben zwaar onder de indruk van deze wereldprestatie. Aanrader!’ – Abdelkader Benali

'Van Helden schrijft de verhalen op in prettig, helder Nederlands. De illustraties van Els van Egeraat – uiteraard zonder de gezichten van de profeten – behoren tot haar beste werk. Als poging om in onze taal iets van de schoonheid van de Koran te laten zien, is deze verzorgde uitgave zeker geslaagd.'  *** - De Volkskrant 

Publicaties

Kinderen van Adam
2017, Ploegsma
Bijbelverhaal - Kinder- of jeugdboek

Media

foto's

video's