Hella Rottenberg

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Cecilia Odé
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Europa - Familie - Geschiedenis - Oorlog

Subthema's
Rusland, oorlog met Oekraïne, Oekraïne, Duitsland, Nederland

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Hella Rottenberg is journaliste en schrijfster. Ze studeerde Russisch en werkte als correspondent voor de Volkskrant in Praag en Moskou. Sinds 2000 is ze werkzaam als zelfstandig publiciste.Naast artikelen voor kranten, tijdschriften en websites, schrijft ze boeken.
Ze is een van de drie oprichters van het kennisplatform Raam op Rusland.

In oktober 2022 verscheen haar boek Z. Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken bij uitgeverij Alfabet. In Z analyseert ze de achtergronden en ontwikkelingen in Rusland die leidden tot de fatale beslissing van de invasie en beschrijft ze hoe Poetin zijn land en zijn regime naar de rand van de afgrond voerde.In NRC kreeg het boek 4 ballen van Michel Krielaars: 'Voor wie wil weten wat Poetin nu werkelijk drijft, kan terecht bij het zeer inzichtelijke en helder geschreven Z.'  Olaf Tempelman recenseerde het boek voor de Volkskrant en schreef'In Z komt in minder dan 200 pagina’s alles aan bod wat essentieel is om de huidige oorlog in Europa te begrijpen.' Rusland- en Oekraïne-expert Bob Deen van Clingendael vond: 'Met kennis van zaken, verlevendigd door vele persoonlijke gesprekken met gevluchte Russen, ontleedt Hella Rottenberg de Russische frustraties en ambities die tot de inval in Oekraïne hebben geleid.' Emeritus hoogleraar slavistiek Emmanuel Waegemans beveelt het boek warm aan: 'Dit boek is een uitstekende uiteenzetting van alles wat men moet wetenom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te kunnen begrijpen en plaatsen. Helder betoog, passende quotes van kenners in en buiten Rusland.'
Het boek werd door NRC genoemd in de lijst van de beste boeken van 2022.

Haar vorige boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg (2017) gaat over de ontdekking van de onderneming die haar joodse grootvader in nazi-Duitsland dreef. Op basis van een enorme archiefvondst vertelt het boek hoe Hitlers-machtsovername het leven in een Duits stadje veranderde en hoe Isay Rottenberg de degens kruiste met zijn tegenstanders om zijn fabriek te behouden, niet vermoedend dat hij in de nabije toekomst getuige zou zijn van de Kristallnacht, de oorlog en de holocaust. De sigarenfabriek stond op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs 2018.

Daarvoor schreef ze samen met Jelle van der Meer Opwaaiende toga's (2013) over het strafrecht in de dagelijkse praktijk. In haar boek Meesters, marodeurs onthulde ze de plundering in Nederland van een collectie Russische avant-gardekunst met werken van Malevitsj en Lissitzky.    

Publicaties

Z. Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken
2022, Alfabet Uitgevers
Essay
De sigarenfabriek van Isay Rottenberg
2017, Uitgeverij Atlas Contact
Familiegeschiedenis
Meesters, marodeurs
1999, Uitgeverijen overig
Journalistiek

Media

foto's