Fotograaf: Cecilia Odé
Afbeelding van de auteur

Hella Rottenberg


Geboorteplaats Amsterdam

Website http://www.hellarottenberg.nl

Facebook https://www.facebook.com/hella.rottenberg.5
Non-fictieschrijver

Genre
Columns - Non-fictie - Essays - Journalistiek

Thema's
Europa - Familie - Geschiedenis

Subthema's
Duitsland, Rusland, Nederland
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Hella Rottenberg is journaliste en schrijfster. Ze studeerde Russisch en werkte als correspondent voor de Volkskrant in Praag en Moskou. Sinds 2000 is ze werkzaam als zelfstandig publiciste.Naast artikelen voor kranten, tijdschriften en websites, schrijft ze boeken waarvoor ze vaak meer dan een jaar onderzoek doet.

Haar laatste boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg (2017) gaat over de ontdekking van de onderneming die haar joodse grootvader in nazi-Duitsland dreef. Het boek vertelt hoe Hitlers-machtsovername het leven in een Duits stadje veranderde en hoe Isay Rottenberg de degens kruiste met zijn tegenstanders om zijn fabriek te behouden, niet vermoedend dat hij in de nabije toekomst getuige zou zijn van de Kristallnacht, de oorlog en de holocaust. De sigarenfabriek is genomineerd als één van de tien boeken voor de Libris Geschiedenisprijs 2018.

Daarvoor schreef ze samen met Jelle van der Meer Opwaaiende toga's (2013) over het strafrecht in de dagelijkse praktijk. In haar boek Meesters, marodeurs onthulde ze de plundering in Nederland van een collectie Russische avant-gardekunst met werken van Malevitsj en Lissitzky. Sinds 2016 werkt ze voor het kennis- en debatplatform RaamopRusland.nl, waarvan ze mede-oprichtster is.    

Media

foto's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief