Marlies Allewijn

Geboortedatum 16-10-1977

Geboorteplaats Goes

Website www.marliesallewijn.nl
Facebook Marlies Allewijn
Twitter @mur3477
Instagram @mur3477

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Romy van Leeuwen

Geboortedatum
16-10-1977

Geboorteplaats
Goes

Website
www.marliesallewijn.nl
Facebook
Marlies Allewijn
Twitter
@mur3477
Instagram
@mur3477

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman

Thema's
Feminisme - Geschiedenis - Gezondheid - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
vrouwenrechten, emancipatie, chronisch ziek

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Marlies Allewijn (1977) is opgegroeid in Zeeland, maar inmiddels woont ze al meer dan twintig jaar in Amsterdam. 

In haar (historische) romans spelen zowel Zeeland als Amsterdam regelmatig een rol. Maar nog belangrijker is dat Marlies in haar werk personages een stem geeft die in veel verhalen een bijrol zouden spelen: de dienstmeid, de dochter uit een conservatief arbeidersgezin, de zieke puber. De personages breken los uit het leven dat voor hen bedacht is, om te kunnen worden wie ze zijn. Ze nemen controle, terwijl dat in hun positie niet vanzelfsprekend is.

YA-romans

Haar debuut SchEef verscheen in 2012. Het is een semi-autobiografische jeugdroman over Eef, een jong meisje dat de diagnose jeugdreuma krijgt. Tijdens schoolbezoeken krijgt Marlies m.b.t dit boek veel vragen over 'ziek zijn' (vragen die ze graag beantwoordt), maar minstens net zoveel vragen over de eerste liefde van Eef, Tim. 

In 2016 verscheen Marlies' tweede YA-roman Ze was 16. Een oorlogsverhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken.Het verhaal speelt zich af in het Amsterdamse heden en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Tijdens schoolbezoeken vertelt Marlies het verhaal van de oorlog in Zeeland en in het bijzonder over de Slag om de Schelde. Voor dit boek heeft Marlies veel mensen gesproken die jong waren tijdens de oorlog. Ze deelt deze verhalen graag met de kinderen (en vaak maken ze veel indruk op hen).

Feminisme

Marlies schreef twee romans en een novelle voor volwassenen. In de Meid beschrijft ze de 1e feministische golf (19e eeuw) aan de hand van het verhaal van de Zeeuwse dienstbode Neeltje Lokerse. In Barsten spelen Dolle Mina en afstandsmoeders een grote rol. 

Scholen

Tijdens schoolbezoeken vertelt Marlies natuurlijk over haar werk, maar nog veel liever schrijft ze met de scholieren. Meer informatie over een les kun je vinden onder Menukaart. (Er staat PO menukaart, maar deze geldt ook voor middelbare scholen.)

Marlies komt ook graag langs bij bibliotheken, leesclubs en tijdens thema avonden voor een lezing over bijvoorbeeld WO2 in Zeeland, Neeltje Lokerse, Dolle Mina, of chronisch ziek zijn.

 

 
instagram

Publicaties

Lieverd
2020, Pepperbooks
Novelle
Barsten
2020, Pepperbooks
Roman
De Meid
2018, Pepperbooks
Historische roman - Roman
Ze was 16
2016, Pepperbooks
Roman - Proza - fictie
SchEef
2012, Pimento Kinderboeken
Roman - Proza - fictie

Media

foto's

Fotograaf: Macha de Vries

video's

Bekroningen

Shortlist Zeeuwse Boekenprijs 2018