Website
https://www.verbodenboeken.nl
Website
https://www.verbodenboeken.nl
Non-fictieschrijver
Genre
Non-fictie
Thema's
Burgerschap - Filosofie - Vrijheid
Subthema's
Censuur
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie
Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen
Hoe verschillend kunnen mensen kijken naar hetzelfde boek? Waarom denkt de een dat Harry Potter je in de armen van Satan drijft en wil de ander Waar is Wally verbannen uit de schoolbibliotheek? Schrijver, tentoonstellingsmaker en bibliothecaris Marjoleine Molenaar raakte hierdoor gefascineerd en ging op onderzoek uit. Dit resulteerde in Verboden Boeken: een pageturner met 24 korte artikelen over boeken die ooit verboden waren, of dat nu zijn. Van Saoedi-Arabische chicklit tot Mein Kampf en van Marvels Avengers tot Het Achterhuis. Ieder artikel bevat filosofische gespreksvragen voor in de klas, aan de keukentafel of bij je leesclub. Zullen er altijd boekverboden zijn?
Wat voor Molenaar begon met wat halve aantekeningen op kladblaadjes en een beetje nieuwsgierigheid, ontspoorde in een speurtocht langs boekenkasten en archieven en leidde uiteindelijk tot een serie gespreks-artikelen over eigentijdse en historisch gevaarlijke boeken. De redenen voor een boekverbod bleken tijdloos: van seksualiteit tot religie en van magie tot politiek.
Ze wilde dit boek maken omdat de inhoud van sommige boeken nog steeds onder vuur kan liggen. Heeft het dan zin om het over zo'n specifiek boek te hebben? Of kunnen we beter een stapje naar achter te doen en het geheel aanschouwen, zoals bij het maken van een schilderij? En hoe blijven we er in goede sfeer over in gesprek? Ze is eigenlijk een heel taboe-mijdend persoon dus het verbaast haar zelf ook dat ze dit boek gemaakt heeft. Ook voor haar was het een zoektocht en ze is er nog steeds niet over uitgeleerd.
Lezing en dialoog
Hoe kwam het verbodenboeken-boek tot stand, wie werkten eraan mee en wat viel haar het meeste op bij het praten dit gevoelige onderwerp? In een korte lezing vertelt Marjoleine Molenaar over het schrijven over verboden boeken. Daarna gaan we in gesprek!
‘Ik ben persoonlijk geraakt door dit boek. Ik hoop dat veel mensen het zullen lezen en dat het uitgebreid besproken en bediscusieerd zal worden als bron van kracht.'
-Kathleen Ferrier, voorzitter UNESCO Commissie Nederland
externe webpagina's