Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bob Bronshoff
toon meer

Biograaf - Columnist - Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Essays - Journalistiek - Non-fictie

Thema's
Europa - Familie - Geschiedenis - Gezondheid - Identiteit - Liefde - Noord-Amerika - Oorlog - Ouderschap - Rouw - Seksualiteit - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

In zijn boek Zwijgende vaders, het onbekende verhaal van de dwangarbeid (2024) heeft Tim Overdiek de oorlogsjaren gereconstrueerd van zijn vader, die net als meer dan een half miljoen Nederlandse mannen gedwongen werd om in nazi-Duitsland te gaan werken. Het verhaal resoneert bij vele mensen, die stuitten op een hardnekkig stilzwijgen bij hun vader of moeder zodra de Tweede Wereldoorlog ter sprake kwam. Elke familiegeschiedenis heeft zijn eigen geheim, zijn eigen pijn of verdriet, en dat maakt Zwijgende vaders tot zo'n herkenbare getuigenis. Bezien vanuit de blik van (klein)kinderen raakt hij thema's als openheid, mildheid, schaamte en schuld, vergeving en intergenerationeel trauma.

Tim Overdiek is schrijver en therapeutisch coach. Hij was jarenlang journalist voor NOS Nieuws in binnen- en buitenland. Dat maakt hem een ervaren verteller en luisteraar, die graag met zijn publiek en lezers in gesprek gaat. Lezingen zijn interactieve ontmoetingen. Tim neemt je mee in zijn persoonlijke verhaal en zoektocht, en verbindt zijn ervaringen aan reacties en vragen uit de zaal. Mede met het oog op tachtig jaar bevrijding is hij in 2024 en 2025 beschikbaar voor lezingen, presentaties, panels, essays en voordrachten.

Samen met Wim van Lent schreef hij Als de man verliest, omgaan met tegenslag, verdriet en rouw (2019). Ook in dit boek komt kraakhelder aan het licht hoe mannen vaker verkiezen om 'het zelf te willen oplossen', in plaats van hulp te zoeken en er wel over te praten. Dat maakt een lezing of presentatie van Tim ook zo inzichtelijk voor zowel vrouwen als mannen. Zoals hij zelf zegt: 'We hebben het samen te doen. Mannen zoeken steun bij elkaar maar leren van vrouwen, en andersom.' Ook over deze thema's geeft hij presentaties.

Tim Overdiek schuwt zijn eigen persoonlijke verhaal allerminst. Na het overlijden van zijn vrouw publiceerde hij Tranen van liefde, dagboek van een weduwnaar (2010). Op openhartige wijze beschrijft hij het eerste jaar waarin de vader en twee zoontjes van overleven naar het leven weer opnieuw oppakken proberen te gaan. Naast zijn schrijverschap is hij therapeutisch coach, en begeleidt hij zowel mannen als vrouwen in zijn praktijk te Amsterdam.

Over Zwijgende vaders zei acteur en zoon van een dwangarbeider Huub Stapel: 'Prachtig onthullend en bij vlagen onthutsend boek! En stilistisch groots! Ben zeer onder de indruk.' 

NRC Handelsblad gaf Zwijgende vaders vier sterren. De Volkskrant noemde het 'een fascinerend boek'. Trouw roemde 'de indringende manier waarop Overdiek de fabriek in Krefeld tot leven roept: de lezer gaat als het ware mee naar Duitsland.' Precies dat gevoel creëert Tim Overdiek tijdens zijn optredens, betrokken en bewogen met ruimte voor reflectie en lichtheid.

Media