Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Dirk-Jan van Dijk
toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Roman

Thema's
Familie - Geschiedenis - Identiteit - Psychologie - Tweede Wereldoorlog

Subthema's
Intergenerationele impact Shoah/Tweede Wereldoorlog, (Joodse) identiteit

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Michael Hompes (1979) debuteert eind augustus 2024 met zijn roman "Het verleden is voor later" bij Ambo|Anthos Uitgevers. Het boek is gebaseerd op de nauwkeurig gedocumenteerde jeugd van Michaels vader, een oorlogswees, en het heldhaftige verzetsverleden van de oma van zijn vrouw, Betty Goudsmit-Oudkerk. De roman wisselt tussen de jaren vijftig van de wederopbouw en het moderne leven, en schildert een aangrijpend beeld van de intergenerationele impact van de Shoah, de zoektocht naar identiteit en verzoening met het verleden. 

Michael groeide op met een diepe interesse in geschiedenis en literatuur, beïnvloed door verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij studeerde Sociale Psychologie, waarbij hij zich verdiepte in groepsprocessen en sociale beïnvloeding. Later breidde hij zijn academische horizon uit met bedrijfskundige studies in Sydney, Australië en aan de University of Oxford, UK. Michael werkte vijftien jaar in strategieconsulting, onder andere bij Deloitte. Tijdens de coronapandemie zegde hij zijn baan op om zich volledig te wijden aan het schrijven van zijn debuutroman.

In zijn lezingen gebruikt Michael zijn roman als startpunt om te praten over thema's als de intergenerationele impact van de Shoah en identiteit. Ook vertelt hij over zijn proces van schrijven en publiceren van deze debuutroman. Tijdens het vertellen over zijn bijzondere familieverhaal maakt Michael gebruik van foto's en video's. Zijn consultancy-ervaring komt hierbij goed van pas, waardoor zijn lezingen een interessante ervaring worden voor diverse doelgroepen, van scholieren tot volwassenen.

Publicaties

Het Verleden is voor Later
2024, Ambo Anthos Uitgevers
Roman

Media

foto's

video's