Eelco Couvreur

Geboorteplaats Zevenaar

Website https://eelcocouvreur.com/
Instagram https://www.instagram.com/couvreur_eelco/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Robin Alysha Clemens

Geboorteplaats
Zevenaar

Website
https://eelcocouvreur.com/
Instagram
https://www.instagram.com/couvreur_eelco/

toon meer

Columnist - Dichter - Fictieschrijver - Journalist - Non-fictieschrijver - Slamdichter - Spoken word-artist

Genre
Historische roman - Journalistiek - Non-fictie - Poƫzie - Roman - Spoken Word

Thema's
Diversiteit - Humor - Identiteit - Indonesiƫ - Kolonialisme - Kunst - Muziek - Racisme

Subthema's
Intergenerationaal trauma, intergenerationele kracht

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Ik schrijf en dicht o.a. over mijn Indonesisch-Nederlandse afkomst en opvoeding; over hoe je je met een bi-culturele achtergrond tot de huidige samenleving verhoudt. Over de postkoloniale-diaspora van mijn familie, maar ook over de kracht van subcultuur. Over het plezier en de noodzaak van de dansvloer, misplaatste nationale zelfbeelden, hoe discriminatie kan beschadigen en over de controverses van het opgroeien in sterk verschillende werelden. Mijn werk is uitgesproken politiek, (tragi)komisch en uiteindelijk een poging om de wereld om me heen beter te kunnen begrijpen.

De eerste vijftien jaar van mijn werkende leven schreef ik als journalist over clubcultuur en elektronische muziek. Ik was recensent en hoofdredacteur van DJBroadcast, een Nederlands muziekplatform dat zowel online als in print verscheen. Ook was ik freelance tekstschrijver voor o.a. TodaysArt en The Rest Is Noise, en maakte ik verschillende korte documentaires voor Dekmantel. Hier vind je een selectie van dat werk. 

Omdat ik meer over mijn Indonesisch-Nederlandse familiegeschiedenis wilde weten, ben ik in 2020 onderzoek gaan doen. Over een deel van mijn bevindingen schreef ik een essay dat werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs. Naar aanleiding van die nominatie kreeg ik de kans om bij uitgeverij De Arbeiderspers mijn debuutroman te schrijven: Totok Terror Corps werd op 5 september 2023 gepubliceerd.

Naast proza schrijf ik poëzie. In juni 2023 won ik de publieksprijs bij de jaarfinale van het Amsterdamse Poëzieslag en de tweede juryprijs. In oktober 2023 werd ik tweede op het NK Poetry Slam tijdens het International Literature Festival Utrecht. Ik werk nu aan een eerste dichtbundel en een tweede roman.

Media

video's