Geboorteplaats Rotterdam
Website
https://www.linkedin.com/in/janice-deul-a243ba6
Instagram
https://www.instagram.com/janice.deul?igsh=MXJndXp4Y3o3OWN6bg==
Geboorteplaats
Rotterdam
Website
https://www.linkedin.com/in/janice-deul-a243ba6
Instagram
https://www.instagram.com/janice.deul?igsh=MXJndXp4Y3o3OWN6bg==
Non-fictieschrijver
Genre
Non-fictie
Thema's
Diversiteit - Identiteit - Kolonialisme - Onderwijs - Slavernij - Suriname
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing
Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen
Op 1 juni 2023 verscheen 'Keti Koti' van Janice Deul. Een toegankelijk geschreven en fraai geillustreerd naslagwerk waarin onder meer wordt ingegaan op historie, tradities, kleding (met name de Afro-Surinaamse koto) en de vraag of we de afschaffing van de transatlantische slavernij in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen moeten herdenken of vieren. Thema’s waarop de auteur reflecteert met een aantal deskundigen. In een afsluitend hoofdstuk wordt de visie van een groep 15- en 16-jarigen gedeeld. Wat betekent Keti Koti voor hen, hoe kijken zij aan tegen de manier waarop hierbij - in de klas en daarbuiten - wordt stilgestaan en hoe zou dat idealiter gebeuren.
Janice Deul (zij/haar) is een Afro-Nederlandse fashion-/cultuuractivist met 20+ jaar ervaring in de bladenwereld, die zich sinds 2011 sterk maakt voor een inclusief en veilig klimaat in mode, media, kunst en cultuur. Dat doet ze o.m. via haar inspiratieplatform Diversity Rules, middels lezingen, workshops, gastcolleges, opiniestukken (haar tekst over de gedroomde vertaler van Amanda Gorman’s inauguratiegedicht ‘The Hill We Climb’ ging wereldwijd viraal), radio- en tv-optredens en het adviseren over c.q. het cureren van tentoonstellingen. Als journalist en DE&I-expert spreekt ze zich uit over tal van zaken op het gebied van marginalisering, stereotypering, beeldvorming & representatie en (sociale) onveiligheid. Dit varieert van #MeToo, beauty inequality, ‘identiteitspolitiek’ en inclusief taalgebruik tot sustainable & genderfree fashion, eurocentrisme in kunst, cultuur & media en culturele toe-eigening. Haar boek 'Keti Koti' is een handzame gids met ins & outs over de 1 juli herdenking en -viering en een persoonlijk pleidooi voor hoe met dit deel van het koloniale verleden om te gaan.