Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Christopher Smith
toon meer

Spoken word-artist

Genre
Poëzie - Spoken Word

Thema's
Antillen - Burgerschap - Diversiteit - Duurzaamheid - Feminisme - Filosofie - Geld - Geschiedenis - Humor - Identiteit - Kolonialisme - Kunst - Liefde - Mensenrechten - Muziek - Onderwijs - Oorlog - Politiek - Psychologie - Racisme - Religie - Slavernij - Suriname - Voeding - Vriendschap - Vrijheid - Zingeving

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Spoken Word 2023 - Schrijvers over Thema's Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023

Spoken Word artiest, zangeres, presentratice/host, curator, workshopdocent, creatieve duizendpoot: Cissy Joan is een dromende denker die haar visie op de wereld en haar verhaal verpakt in warme, melodische optredens met scherpte en een vleugje humor. Ook zet ze haar skills, ervaring en visie in voor teksten op maat, teksten on the spot, het geven van workshops en het cureren van evenementen, zoals haar eigen show 'Let's Get Lyrical met Cissy Joan', driemaal per jaar in Grand Theatre Groningen. 

Cissy Joan is artiest, én meer. Haar inzet voor de community en haar kracht om te verbinden werd dit jaar erkend en bekroond met de winst van De Groninger Talentprijs, onderdeel van de Groninger Cultuurprijzen. Een oeuvreprijs voor haar werkzaamheden voor zowel haar jarenlange inzet en rol aangaande Spoken Word in Groningen, voor en achter de schermen, alsook haar rol als projectcoördinator voor de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed (Slavernijverleden van Groningen). Ook werd ze in 2022 genomineerd voor de Code Diversiteit & Inclusie Persoonsprijs, voor haar werkzaamheden omtrent Bitterzoet Erfgoed.

Let's Get Lyrical met Cissy Joan
Vanaf voorjaar 2022 vindt de show ‘Let’s Get Lyrical met Cissy Joan’  plaats in Grand Theatre Groningen, Grote Zaal. Een door Cissy Joan gehost en gecureerd programma met een winter, lente/zomer en herfsteditie met landelijke artiesten, een talk, lokale open mic, vaste pianist die samen met Cissy een openingsperformance doet. Na afloop is er steevast een bruisende borrel/nazit met gelegenheid voor napraten en netwerken. In 2023 vond naast de vaste edities, een extra editie plaats met lokaal talent, op performing arts festival Noorderzon. Eerstvolgende editie: 23 januari 2024. 

Achtergrond en speelplekken
Cissy Joan ontdekte tijdens haar studie aan de Minerva Academie voor Popcultuur, in 2008, 'spoken word'. Sindsdien reist ze stad en land af en zet ze het genre binnen en buiten Groningen op de kaart. Ze bracht als zangeres meerdere singles uit, tourde als spoken word artiest met de Poëziebus door Nederland en België (2017) en werkte aan haar eerste solo theatershow (Up North LabNoordstaat, 2019), waar ze zang, spoken word en storytelling combineerde. Voor het Groninger Museum schreef ze in 2022 het gedicht ‘Zou suiker komen van een plek waar je niet kan ademen?’, opgenomen in de tentoonstelling ‘Zwart in Groningen’, bijbehorende catalogus en educatieve aanbod.

Tussen 2012 en heden was ze zoal te vinden bij Poetry Circle, Poëziebus, NPO1, De Nieuws BV, Woorden Worden Zinnen, Explore the North en Up North Lab, waarbij ze in 2019-2020 een interdisciplinaire solovoorstelling maakte, die een stille dood stierf toen de coronapandemie haar intrede maakte. In 2022 stond ze onder meer op festival Terug naar het Begin, Keti Koti, Dia Di Tula Groningen, Noorderzon, Groninger Museumnacht, Diversity Day Hanzehogeschool en de opening van een internationaal programma aan de Rijksuniversiteit Groningen.

2023 & Toekomst
In 2023 stond Cissy Joan onder meer op de booklaunch van First Noble (Den Haag), Poetry Per Tutti (Forum Groningen, poëzieweek) en de RTV Noord verkiezingsavond, waar ze driemaal op de avond 'on the spot' schreef en binnen een uur redigeerde en live performde op tv.
Op 1 juli kwam de video 'Diaspora' uit ter ere van het Keti Koti herdenkingsjaar, dat opent met een fragment van het gedicht 'Yu di Diaspora'. In september releaste Cissy drie langverwachte spoken word/muziekvideo's: 'Zelf', 'Even' en 'Delen'. Deze zijn voortgekomen uit de solovoorstelling 'Level Up'.

In 2024 blijven de performances, workshops en evenementen doorlopen, zo ook Let's Get Lyrical met Cissy Joan. Daarnaast liggen er nog een hoop plannen op stapel bij deze ambiteuze vrouw, te beginnen met het maken van nieuw werk, voor op het podium, op het beeldscherm en op de boekenplank.

Media

foto's

Fotograaf: Christopher Smith
Fotograaf: Christopher Smith
Fotograaf: Christopher Smith

video's