Ronald Venema

Geboortedatum 1978-09-25

Website https://www.ronaldvenema.nl

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1978-09-25

Website
https://www.ronaldvenema.nl

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Dagboek - Non-fictie - Young adult

Thema's
Familie - Humor - Liefde - Muziek - Onderwijs - Psychologie - Seksualiteit - Vriendschap

Subthema's
Puber, lichaam

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Ronald Venema was puber in de jaren 90. In die jaren schreef hij alles onwijs eerlijk op in zijn dagboeken: daarin kon hij kwijt wat hij écht vond, voelde en verlangde.

Op zolder ging Ronald zijn puberdagboeken voorlezen en maakte er de succesvolle podcast Alles Onwijs Eerlijk van. Inmiddels zijn Ronalds puberdagboeken ook in boekvorm in de winkels verschenen: deel 1 in de reeks ‘Mijn Onwijs Eerlijke Puberdagboeken’ heet De jacht op een tongzoen, deel 2 is verschenen onder de titel Alles moet echt anders
In zijn boeken vertelt Ronald wat hij van thuiskapster Tineke vindt (die altijd weer te veel haar afknipt), waarom hij soms even wacht om met zijn teamgenoten te douchen na de voetbaltraining, wat hij met klasgenoot Dion maakt van een homp klei tijdens handvaardigheid, en hoe ongelooflijk graag hij eens een keer wil tongen.    

Voor de eerste tongzoen oefent Ronald als een malle, op zijn linkerhand. Niet op zijn rechter want daar zitten soms van die plekjes. "Exzeem. Of ekseem. Ik weet niet precies hoe je dat schrijft, maar het is dus wel beter én gezonder om te oefenen op mijn linkerhand."

Met zijn boeken onder zijn arm, een gitaar in de koffer, en een ingelijste foto van Leontine Ruiters in de tas, reist Ronald door Nederland en België om jong en oud te vertellen hoe het puberleven in elkaar steekt. Overal waar hij komt (van scholen tot bibliotheken, van slagerijen tot boekhandels) vertelt hij over het belang van het bijhouden van een dagboek: alleen daarin kun je ECHT eerlijk zijn over wat je vindt, voelt en verlangt (inmiddels bekend als de 3 v's van Venema). Ook geeft Ronald op aanvraag een demonstratie flobbertongen: het oefenen op je hand voor een (allereerste) tongzoen.

Media