Annemiek Lely

Geboortedatum 25-07-1990

Geboorteplaats Almelo

Website www.annemieklely.com
Instagram http://instagram.com/annemieklely/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Annemieke van der Togt

Geboortedatum
25-07-1990

Geboorteplaats
Almelo

Website
www.annemieklely.com
Instagram
http://instagram.com/annemieklely/

toon meer

Biograaf - Columnist - Journalist - Non-fictieschrijver - Theatermaker

Genre
Biografie - Columns - Non-fictie

Thema's
Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Feminisme - Geschiedenis - Gezondheid - Identiteit - Kunst - Mensenrechten - Oorlog - Pesten - Tweede Wereldoorlog - Vrijheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Overig - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Biografie
Annemiek Lely (1990) is freelance programmamaker, tekst- schrijver en dramaturg. Al tijdens haar studie Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam deed ze onderzoek voor het project ‘Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet’. Ook schreef ze bijdrages voor de verhalenbundels van Joodse Huizen. Sinds 2016 werkt ze voor theaterproductiebedrijf Solo Stories. Ze is medeontwikkelaar van voorstellingen en verzorgt inleidingen voor het publiek. Voor de Hersenstichting ontwikkelde en presenteerde Annemiek Lely de podcastseries 'Donkergrijze cellen' en 'Tussen je oren'.

Het koffertje van oom Tom
Uitgeverij Brooklyn 
www.hetkoffertjevanoomtom.nl

Annemiek Lely komt er op haar 29e achter dat haar oudoom, verzetsstrijder Thomas Haulog Navis, zelf niet ouder dan 30 geworden is. In een tijd waarin de samenleving door een pandemie in beslag wordt genomen, duikt ze in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40. Wie was Tom Navis? En wat waren zijn beweegredenen om in het verzet te gaan?

Om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden duikt Annemiek Lely in archieven, spreekt ze familieleden en bezoekt ze plekken die voor Tom belangrijk waren. Stukje bij beetje reconstrueert ze zijn levensverhaal, dat eindigde in concentratiekamp Natzweiler-Struthof.

Haar onderzoek laat haar nadenken over wie zijzelf als dertiger is. Wat is haar positie in de maatschappij? Wat zijn haar idealen en wanneer voelt zij de noodzaak om zich ergens over uit te spreken? Daarnaast wordt ze geconfronteerd met diverse vormen van verzet in de huidige tijd. Wanneer roept verzet bewondering bij haar op en wanneer weerstand? Is iedere verzetsstrijder een held?

In Het koffertje van oom Tom volgt Annemiek Lely de sporen van haar oudoom Thomas Haulog Navis en buigt ze zich over het concept ‘verzet’. Waar het verhaal begint met de zoektocht naar een persoonlijke geschiedenis en de daarbij behorende verschillen tussen generaties, kan Annemiek niet anders dan ook de huidige tijd bij haar onderzoek betrekken. Een boek over heldendom. En over idealen.

Ter aanvulling op het boek maakte Annemiek een podcastserie over verzet: www.podcastinverzet.nl
Op de website is tevens lesmateriaal voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer, levensbeschouwing en CKV te vinden. 
Bekijk de introductiefilmpjes hier: 
Verzet & heldendom
Geschiedenis & verhalen: feit & fictie 

Publicaties

Het koffertje van oom Tom
2022, Brooklyn
Historische roman

Media