toon meer

Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Dieren - Duurzaamheid - Klimaatverandering - Natuur

Activiteiten
Abonnement Schrijver leest voor-video’s - deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Karen Soeters is eerst en vooral dierenbeschermer. Door de jaren heen heeft zij, met dat gegeven als basis, een veelzijdige carrière opgebouwd.

In april 2022 kwam haar eerste kinderboek uit Rotbeest! Over dieren met een slecht imago met tekeningen van Hein de Kort en familie.

In mei verschijnt Dierzaamheid  waar ze samen met Professor Pim Martens en Maarten Reesink de samenstelling van deed. Dit boek beschrijft het leven van huisdieren, gehouden dieren en wilde dieren in Nederland. Er blijkt veel te verbeteren maar het is mogelijk: duurzaam samenleven met dieren zonder uitbuiting en milieuvernietiging. De auteurs introduceren het begrip “dierzaamheid” en geven tips voor een dierinclusieve samenleving.

Karen richtte in 2011  House of Animals op, de organisatie die zich inzet om een einde te maken aan dierenleed, onder meer door eigen (undercover) onderzoek naar misstanden rond dieren. Ze leidt de afdeling Investigations waar een team van specialisten de afgelopen jaren onder andere onderzoek hebben gedaan naar malafide puppyhandel, hondengevechten, stroperij, illegale handel in beschermde diersoorten, verwaarlozing van paarden, misstanden tijdens veetransporten en het produceren van dierenporno. Deze onderzoeken hebben geleid tot Kamervragen, politieonderzoek en tot discussies in de landelijke media in programma’s zoals Jinek, RTL nieuws en Opgelicht.

Daarnaast is zij hoofdredacteur van het mediaplatform van House Animals; Animals Today. Met een bereik van bijna 1,5 miljoen unieke bezoekers afgelopen jaar is AnimalsToday.nl de grootste dierennieuwssite van Nederland. Haar doel? Structurele aandacht voor dieren, -welzijn en -rechten in de media.

Vanuit House of Animals heeft Karen naast redactiewerkzaamheden meegewerkt aan allerlei projecten, onderzoek gedaan en documentaires gemaakt in binnen- en buitenland. Onderwerpen van die documentaires waren onder andere de galberen in Vietnam, de galgo’s in Spanje, zwerfhonden in Curaçao en Roemenië, de ezels van Bonaire, stierenvechten, hondenhandel en veetransporten.

Karen was van 2007 tot en met 2021 directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm Meat the Truth en verantwoordelijk voor vele documentaires die daaropvolgenden, zoals Sea the Truth, De Haas in de Marathon, One Single Planet en e´e´n van de makers van visuele documenten over megastallen en onverdoofd ritueel slachten. Daarbij zijn onder haar redactie de boeken Sea the Truth en Meat the Future verschenen.

Naast deze activiteiten was zij jaren werkzaam als docent mediapsychologie en media-ethiek aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media, Informatie en Communicatie.

Ook verzorgt Karen regelmatig lezingen in binnen -en buitenland en verschijnt zij vaak in de landelijke media als woordvoerder over dierenwelzijnskwesties.

Publicaties

Vooruit met de Geit
2022,
Biografie