Sharid Alles

Geboortedatum 23-05-1980

Geboorteplaats Mokameh

Instagram @sharid.alles

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Hilde Harshagen

Geboortedatum
23-05-1980

Geboorteplaats
Mokameh

Instagram
@sharid.alles

toon meer

Fictieschrijver - Journalist

Genre
Kinderboek - Kort verhaal

Thema's
Diversiteit - Humor - Liefde - Mediawijsheid - Pesten - Vriendschap

Subthema's
Diversiteit, inclusiviteit, representatie

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Als jong meisje droomde Sharid Alles (1980, India) er al van om kinderboekenschrijver te worden. Na een studie Nederlands tekstschrijven en een carrière in de media, kwam in 2018 de kinderdroom in vervulling door de uitgave van 'Rocca en het geheime toverrecept' (ROSE Stories). Rocca is een stoer meisje dat leert toverkoken van haar oma, die werkt onder de schuilnaam Madame Lilu. En ook al houdt ze erg van toverkoken, de tienjarige Rocca maakt zich vooral heel veel zorgen over haar constant ruziënde ouders. Het boek bevat veel fantasie, maar speelt zich wel af in de huidige tijd. Zo speelt de dreiging van een mogelijke echtscheiding van de ouders van Rocca hier een grote rol in. 

In het voorjaar van 2022 verschijnt het (afzonderlijk te lezen) vervolg in de Rocca-reeks: 'Rocca en de verdwijning van Oma Sala'. Rocca heeft een website gebouwd voor Madame Lilu, die wordt gehackt en dan verdwijnt Oma Sala ook nog eens. De digitale wereld speelt hier dus een grote rol, waarmee ook dit boek zich volledig in de huidige tijdsgeest afspeelt. Door dit te doen, hoopt Sharid de illusie in stand te houden dat het wellicht allemaal echt gebeurd is... 

In 2021 schreef Sharid ook een aantal verhalen voor 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes', voor de 100 Nederlandse vrouwen-editie en de Black Girl Magic-editie, beiden bij uitgeverij ROSE Stories uitgebracht. Met haar boeken en losse verhalen hoopt Sharid een bijdrage te leveren aan de representatie van diverse personages, waarbij het feit dat Rocca en haar beste vriend Mounir beiden een bi-culturele achtergrond hebben, niet expliciet vermeld wordt. Maar door helden van kleur toe te voegen, ontstaat er een inclusieve wereld in kinderboeken en realiseren ook kinderen van kleur zich dat zij de held van hun eigen verhaal kunnen zijn. 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Publicaties

Rocca en de verdwijning van Oma Sala
2022, Rose Stories
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
2021, Rose Stories
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
2021, Rose Stories
Rocca en het geheime toverrecept
2018, Rose Stories

Media