Milouska Meulens

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver - Journalist

Genre
Jeugdboek

Thema's
Antillen - Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Feminisme - Geld - Identiteit - Natuur - Vriendschap

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Schrijfopdracht - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Milouska Meulens is geboren Curaçaose, maar droomt in het Nederlands. Als tiener stuurde ze verhalen naar tijdschriften en besloot ze de jounalistiek in te gaan. Ze werkte bij Zembla, was De Mol en presenteerde tot 2019 o.a. het NOS-Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen en Vroege Vogels. Sinds januari 2022 is ze te horen op NPO Radio 1 met haar eigen programma De Nacht is Zwart.

In 2021 debuteerde ze als kinderboekenschrijver met Elin, een verhaal over verdwalen, vriendschap en puinruimen, geïllustreerd door Sioejeng Tsao. ‘Elin komt erachter dat dromen uitkomen. Ik heb de mijne waargemaakt bij Volt kinderboeken, met Sioejeng als illustrator. Ik ben heel gelukkig met de keuze voor Sioejeng. Een nieuw handschrift, een vrouw van kleur. Daar loopt het niet van over in kinderboekenland.’

Milouska Meulens op bezoek

Milouska gaat met de jonge lezers graag het gesprek aan over eenzaamheid, schaamte en je dromen volgen. Ook weet ze raad met kinderen die 1001 vragen hebben. Ze kan de kinderen ook aan de slag zetten met een leuke schrijfopdracht.

Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen!

Programma 1: Verdwalen in de natuur

Een van de dingen die Elin het liefst doet, is verdwalen. Ze gaat de natuur in en raakt expres de weg kwijt. Die weer helemaal zelf
terugvinden, dat is de uitdaging. Haar telefoon gaat niet mee. In de natuur vindt ze de aanwijzingen die ze nodig heeft. 
 
Milouska leest een stukje voor uit Elin en gaat met de kinderen in gesprek: zijn zij weleens verdwaald? Hoe voel je je dan, ben je bang of juist stoer? Vraag je aan iemand de weg of durf je dat niet? Hoe kun je in de natuur zien waar je bent? En welke spullen heb je dan nodig? 

Programma 2: de Hergebruikfabriek

Elins moeder verzamelt weggegooide spullen om te repareren en te verkopen. Dat doen ook Leet en Dot in de Hergebruikfabriek. Voor jullie is het misschien oud,’ zegt Keet. ‘Maar voor ons is het goud,’ zegt Dot.

Milouska gaat met de leerlingen in gesprek over duurzaamheid en hergebruik: willen zij ook altijd iets nieuws, of zijn ze ook blij met spullen die van iemand anders zijn geweest?  Gooi jij snel spullen weg die je niet meer wil, of vind je een manier om er iets nieuws van te maken?

De leerlingen kunnen iets meenemen dat oud of kapot is, dan gaan we samen brainstormen over wat je er dan nog mee kan. 

 

Over Elin:

Op een gewone, saaie zaterdag gaat thuis bij de elfjarige Elin Salvador de deurbel. Het is de postbode met een telegram. Vanaf dat moment verliest ze alles wat haar lief is: haar vader gaat er halsoverkop vandoor en haar moeder draait compleet door. Vrienden heeft ze niet. Als ze zelfs haar slaapkamer kwijtraakt, zoekt Elin haar toevlucht in het bos. Daar ontmoet ze Bobby – professioneel ‘puinruimer’ – en haar nieuwe klasgenoot Zhimo. Samen bedenken ze een plan om Elins leven weer op orde te krijgen. Daarbij krijgen ze ongemerkt hulp van Elins schaduw, Sombra.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt

Publicaties

Elin
2020, Uitgeverij Volt
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie

Media

Openbare lezingen

2-03-2023 Bibliotheek De Tweede Verdieping , Stadsplein 1 C, Nieuwegein (Organisatie)