Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Armand Lamée
toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Journalist

Genre
Journalistiek - Kort verhaal - Muzikale voorstelling - Poëzie - Reisverhaal

Thema's
Identiteit - Kunst - Laaggeletterdheid - Natuur - Ouderdom - Rouw - Zingeving

Subthema's
levensverhalen, levenskunst, creativiteit

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Eigen Beheer 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Monica Boschman (1965) werkt als dichter, journalist en schrijfdocent. Haar missie is de kern vangen in woorden. Ze is op zoek naar wat raakt of onder de oppervlakte leeft. In gedichten, interviews, artikelen en boeken, maar ook in workshops en cursussen. De dichter in haar kijkt altijd mee.

De poëzie van Monica is o.a. te lezen in de bundels Zeerslag (2018) en Nieuwe wegen voor Mariken (2019). Ze publiceert in het tijdschrift Dichter en haar gedichten staan ook in andere publicaties van Plint. Ze ontving diverse prijzen en eervolle vermeldingen, o.a. de Plantage Poëzieprijs 2017. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe poëziebundel en legt ze de laatste hand aan haar debuutroman Zolderdagen. Korte verhalen en essays schrijft Monica vooral om haar geest en pen scherp te houden. Of eerlijker: om iets van de gekte van zichzelf en de wereld in woorden te vangen. Met het verhaal Liefde voor natuur won ze de juryprijs van het Rode oor 2021, de jaarlijkse prijs voor het beste erotische literaire korte verhaal.

Haar journalistieke werk bestaat uit wandelverhalen en interviews voor de rubriek Gezegd en gezwegen in een groot ouderenblad. Daarnaast interviewt ze regelmatig live schrijvers en dichters en presenteert ze poëziepodia. Sprankelend en naturel, scherp en met een fijne stem. Als schrijfdocent verzorgt Monica o.a. gedichtencursussen, workshops creatief schrijven en cursussen levensverhalen. Voor volwassenen én voor kinderen. Ze heeft veel ervaring met begrijpelijke taal en laaggeletterdheid. Voor mensen met een verstandelijke beperking maakte ze meerdere boeken en ze was eindredacteur van een landelijk tijdschrift in eenvoudige taal.

Uniek in haar aanbod
In de bundel Nieuwe wegen voor Mariken hervertelt Monica het verhaal van Mariken van Nieumeghen, het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Het verhaal is 500 jaar oud en behoort tot ons cultureel erfgoed. Vanuit het boek is de voorstelling Nieuwe wegen voor Mariken ontstaan, die in meerdere variaties gespeeld kan worden. Solo, met een muzikant of in combinatie met een schrijfworkshop of groepsgesprek. Voor jong en oud. 

Media

foto's

video's

externe webpagina's