Jacodine van de Velde

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ria Peene
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman - Young adult

Thema's
Familie - Identiteit - Liefde - Ouderschap - Psychologie - Rouw - Vriendschap

Subthema's
eetstoornissen, zelfvertrouwen, zelfbeschadiging, pleegzorg, omgaan met verlies en rouw, selectief mutisme

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Jacodine van de Velde (Oudewater, 1974) begon naast haar werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie als behandelaar van jongeren met eetstoornissen en angst- & stemmingsklachten in 2018 met het schrijven van een verhaal dat was geïnspireerd op het onbegrip waar veel jongeren met een eetstoornis mee worden geconfronteerd. Dit leidde uiteindelijk tot haar debuut Wat je zegt zie je zelf, dat in 2020 bij Clavis verscheen. Maart 2021 volgde De stilte zegt genoeg, een boek met als thema rouw en verlies. Deze reeks werd oktober 2021 afgerond met, Steen voor steen, over een meisje dat opgroeit in een pleeggezin.

De stilte zegt genoeg werd in 2022 door de Jonge Jury gekozen tot een van de leestips. 

Naast YA's zijn er inmiddels ook drie feelgoods via Dutch Venture Publishing verschenen. Zwarte koffie, macchiato en takkenthee en Bagels en een bakkie troost zijn twee afzonderlijk te lezen boeken die toch bij elkaar horen. Storm in een glas takkenthee is een vervolg op Zwarte koffie, macchiato en takkenthee.

Met haar boeken hoopt Jacodine mensen te raken en taboes te doorbreken door over onderwerpen te schrijven waar (nog) veel onbegrip over is. Zij doet uiteraard waar nodig research voor haar boeken, maar is vooral iemand die schrijft vanuit haar gevoel en intuïtie. Hoewel de YA's heftige thema's beschrijven, worden de boeken niet als zware ervaren door de lezers. Ze bevatten de nodige humor en luchtigheid. 

Jacodine is beschikbaar voor lezingen en workshops, zowel voor volwassenen als voor jongeren. Haar ervaring als behandelaar van jongeren en hun gezinnen hoopt zij in te kunnen zetten door voorlichting te geven over onderwerpen als eetstoornissen, zelfbeeld, rouw, zelfbeschadiging, identiteitsontwikkeling, enz. Zij gaat graag met jongeren in gesprek over onderwerpen die hen bezighouden en brengt graag haar passie voor lezen en schrijven op hen over. Interactie met het publiek brengt zij op gang door bijvoorbeeld stellingen te gebruiken. 

Naast de thema's die in de boeken aan de orde komen, behoren schrijfworkshops tot de mogelijkheden. 

Publicaties

Bagels en een bakkie troost
2022, Dutch Venture Publishing
De stilte zegt genoeg
2021, Clavis
Young adult
Zwarte koffie, macchiato en takkenthee
2021, Dutch Venture Publishing
Steen voor steen
2021, Clavis
Young adult
Wat je zegt zie je zelf
2020, Clavis
Young adult

Media