Sytse Jansma

Geboortedatum 14-09-1980

Geboorteplaats Leeuwarden

Website www.sytsejansma.nl
Facebook https://www.facebook.com/studiosytsejansma
Instagram https://www.instagram.com/sytsejansma/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Welmoed Riemersma

Geboortedatum
14-09-1980

Geboorteplaats
Leeuwarden

Website
www.sytsejansma.nl
Facebook
https://www.facebook.com/studiosytsejansma
Instagram
https://www.instagram.com/sytsejansma/

toon meer

Dichter

Genre
Muzikale voorstelling - Poëzie - Prentenboek - Reisverhaal

Thema's
Filosofie - Kunst - Liefde - Muziek - Onderwijs - Reizen - Rouw

Subthema's
meertaligheid

Activiteiten
online activiteit (video) - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Sytse Jansma (1980) woont in Harlingen en is een tweetalig dichter (Fries/Nederlands) en beeldend kunstenaar. Daarnaast is hij werkzaam als educatiemedewerker bij theatergezelschap Tryater.

Zijn Friestalige debuutbundel ‘Wa’t tate seit moat ek whisky sizze’ verscheen in 2008. Zijn tweede bundel was tweetalig en verscheen in 2015 met de titel ‘as nomaden yn tinten teplak / als nomaden in tenten terecht’. Hij publiceert o.a. in literaire tijdschriften als De Revisor, De Moanne en de Ensafh. 

In zijn poëzie is meertaligheid een belangrijk thema. Zijn werk kenmerkt zich als exotisch, beeldrijk en experimenteel. De relatie tussen perceptie en taal komt vaak terug in zijn poëzie, maar ook zijn passie voor reizen, muziek en de beeldende kunst speelt een grote rol.

Voor zijn gedichten kreeg hij in 2006, 2011, 2012 en 2021 de Rely Jorritsma-prijs. Als dichter heeft hij op meerdere festivals opgetreden: o.a. het International Kistrech Poetry Festival in Kenia (2018), het Explore The North Festival (2018, 2019, 2022) en internationaal poëziefestival Transpoesie in Brussel (2022).

Naast poëzie schrijft hij ook korte verhalen en maakt hij beeldend werk, met name grafiek en animatiefilms. Zijn poëzie gaat vaak verbindingen aan met andere kunstdisciplines. Zo exposeerde hij  in 2018 (Tresoar) met visuele poëzie op een monumentale poëzie-installatie, zijn er meerdere filmgedichten op (internationale) filmfestivals vertoond. In 2020 schreef hij de tekst voor de theatrale audio-wandeltocht ‘It gelok fan Fryslân’ van theatergezelschap Tryater.

Publicaties

Wapper
2016, Tresoar
Prentenboek
As nomaden yn tinten teplak
2015, Afuk
Poëzie
Wa’t tate seit moat ek whisky sizze
2008, Friese Pers Boekerij
Poëzie

Media

foto's

Fotograaf: Welmoed Riemersma