Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Wouter le Duc
toon meer

Columnist - Fictieschrijver - Non-fictieschrijver - Spoken word-artist - Theatermaker

Genre
Biografie - Columns - Essays - Kort verhaal - Poëzie - Spoken Word - Young adult

Thema's
Afrika - Europa - Feminisme - Identiteit - Kunst - LHBTI - Mensenrechten - Migratie - Vrijheid

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Spoken Word 2025

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland.

In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert hoe ouder ze wordt. Als lid van Gen Z ziet ze in haar schrijven een kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto: een beeld waarin anderen zich herkennen, doordat ze talen als Nederlands, Frans en Engels mengt, en verwijst naar natuurkunde, popcultuur en familietradities. Een vorm hiervan was haar theaterdebuut Alstublieft, Zawadi. Dit was een one-woman spoken word-voorstelling waarmee ze door het land tourde.

Recent heeft Zawadi een bundeling van haar voordrachtsteksten gemaakt, opgedragen aan #FreePalestine, #FreeSudan en #FreeCongo. De titel van het werk is Ik kan eigenlijk niet op deze manier werken en het is bedoeld om door anderen te worden voorgedragen. Zawadi hoopt hiermee de drempel om in beweging te komen, te verlagen.

Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi in 2019 een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds' Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Zij was coach van Poetry Circle 070 in het seizoen 2022/2023. Ze was ook onderdeel van de Parijs schrijfresidentie van deBuren 2023. In 2025 was ze de artist in residence in Bolzano, Italië voor een kunstuitwisselingsproject met het Museion en de Nederlandse Ambasade, genaamd Talking Past Each Other. Momenteel is ze programmamaker bij Poetry International Rotterdam en Crossing Border Den Haag.

Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor het fotoboek van Het Haags Verhaal een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit Koningin Máxima.

Workshops 

Zawadi geeft geregeld workshops op middelbaar onderwijs; van onderbouw en praktijk onderwijs, tot in de bovenbouw. In de lessen behandeld ze onderwerpen over wat spoken word is, identiteit en meertaligheid. Juist om ook bij jongeren het horizon te verbreden en een veilige ruimte te bieden om een andere kant van zichzelf te tonen. Bij een groep die meer diepgang wil en wellicht al schrijvende is, gaat het al snel over de positie die we op intersectioneel niveau innemen in de maatschappij. Centrale vragen tijdens deze workshops zijn onder andere wat betekent de 'tweede generatie'? Welke geschiedenis durven we uit te spreken? Wat heeft Generation Z te zeggen? Welke schaamte cultuur leeft er tijdens het 'code-switchen'?

 

Media

foto's

Fotograaf: Wouter de Luc

video's